La Federació Europarc atorga 10 certificacions a empreses respectuoses amb el Montseny

Les companyies han elaborat una estratègia de turisme sostenible

Economia

Cànoves i Samalús, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Tagamanent

Després d’un any de treball, 10 empreses turístiques d’allotjament, restauració i interpretació i guiatge reben la distinció de la Carta Europea de Turisme Sostenible. La signatura dels acords entre el Parc Natural del Montseny i les empreses crea un marc de col·laboració que permetrà a l’espai protegit, a la Federació Europarc i a les administracions de turisme obtenir millores.

Transcorreguts 3 anys des de l’acreditació del Montseny amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), un reconeixement que la Federació Europarc atorga a aquells espais protegits i territoris que defineixen una estratègia de turisme sostenible, aquest mateix territori va decidir, just ara fa un any, fer un pas endavant i distingir a aquelles empreses turístiques que aposten per la sostenibilitat i es vinculen amb el Parc Natural.
 
El desembre de 2013, i en la novena reunió del Fòrum Permanent de la CETS, espai de participació obert als agents turístics, administracions i entitats de promoció i conservació del Montseny, les persones, empreses i organitzacions participants van decidir tirar endavant la metodologia de certificació d’empreses turístiques gestionada per la Federació Europarc.
 
Tal com estableix la federació d’abast europeu, durant el 2014 les 10 empreses han seguit un procés de treball i de verificacions in situ que els ha permès estructurar i reafirmar la seva vinculació amb el Montseny en termes de turisme i conservació.
 
El 18 de desembre, al municipi de Riells i Viabrea, va tenir lloc l’acte de lliurament de certificats.
 
Pel que fa als compromisos de les empreses, s’estructuren en tres blocs: millorar la seva oferta i la seva connexió amb l’espai protegit, millorar el seu comportament ambiental i donar suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni i desenvolupar un model d’empresa socialment responsable.
 
En aquests tres grans eixos, cada empresa ha previst diverses actuacions, com per exemple elaborar informació sobre itineraris propers a l’establiment, disposar d’una biblioteca temàtica amb publicacions específiques sobre el Montseny a disposició de la clientela o donar a conèixer l’origen dels productes locals inclosos en l’oferta gastronòmica dels restaurants.
 
Així, a diferència d’altres certificacions de tipus ambiental, l’adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible articula no només l’obtenció de bons resultats ambientals sinó que també vehicula una implicació de l’empresa en el seu propi territori i amb l’estratègia turística d’aquest.
 
Les 10 empreses turístiques que s’adhereixen a la CETS se sumen a les 438 empreses adherides en 26 espais protegits d’arreu d’Europa i entren així en aquest club d’empreses que treballen no només per a l’excel·lència en els seus serveis sinó pel que aquestes consideren el seu principal actiu i atractiu: la conservació del seu entorn immediat.
 
Es tracta de les empreses ADEMC Sant Esteve de Palautordera; Hostal Bell-lloc, de Riells de Montseny; Educa Viladrau; El romaní de Breda; Fonda Montseny; Apartaments Cal Ferrer, de Montseny; La Morera de El Brull; Aprèn Serveis Ambientals del Figaró-Montamny; Can Cuch de Cànoves; i, El Bellver-L’Agustí, de Tagamanent.
 

Edicions locals