Tortell Poltrona encendrà la pila carbonera de Cànoves

La 12a Mostra de carboneig ensenya l'ofici artesanal del 21 de febrer al 29 de març

Cultura

Cànoves i Samalús

Com cada dos anys, la pila carbonera de Cànoves i Samalús s’encén per mostrar l’ofici artesanal de carboner. Entre el 21 de febrer i el 29 de març, tindrà lloc la demostració de l’elaboració del carbó vegetal, tal i com es feia antigament al Montseny. És la 12a Mostra de carboneig, que organitza l’Associació El Sui de Festes i Tradicions amb la col·laboració de JAC-Joves Alcem Cànoves, empreses, entitats, voluntariat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Cànoves i Samalús. El convidat d’honor d’enguany serà el pallasso Tortell Poltrona.

Tal i com expliquen els organitzadors, un vell carboner, Fèlix Jubany, mort l’11 de gener passat a 96 anys, va ensenyar ja fa anys a fer carbó a membres de l’Associació El Sui i, des de llavors, l’entitat es dedica a mantenir viu el testimoni del carboneig.

El programa de la 12a Mostra de carboneig de Cànoves ensenyarà les diferents fases del procés d’elaboració del carbó: primer construir la cabana per als carboners; després triar la llenya d’alzina, empilar-la, embalumar i posar fagell, i, un cop construïda la pila carbonera, encendre-la i vigilar-la perquè faci una combustió lenta i acurada perquè al cap de 15 dies aproximadament en surti el carbó, d’una qualitat altíssima. El procés culminarà amb la treta i venda del carbó.

L’encesa de la pila carbonera serà el dia 8 de març a les 12 h i anirà a càrrec del pallasso Tortell Poltrona, de Sant Esteve de Palautordera.

Al llarg de les 5 setmanes que durarà la Mostra, hi haurà diverses activitats complementàries com la ruta de carboners, un sopar amb escudella de carboners i actuacions de cultura popular i tradicional, entre d’altres. El programa complet es pot consultar al web www.elsui.cat.

Edicions locals