La pila carbonera de Cànoves ja està encesa

Tortell Poltrona no ha pogut assistir a l'esdeveniment, tal i com estava previst

Cultura

Cànoves i Samalús

La 12a Mostra de Carboneig de Cànoves ja compta amb la pila encesa. L’activitat ha anat a càrrec del carboner Pere Pujolàs, que forma part de l’equip de carboners que ha après a fer carbó del vell carboner Fèlix Jubany. La pila cremarà durant dues o tres setmanes fins a donar un carbó vegetal artesanal de molt bona qualitat. 

Enguany, estava previst que la carbonera l’encengués el pallasso Tortell Poltrona, que no ho ha pogut fer arran de la defunció de la seva mare.

Les primeres palades de brasa les ha llençat dins l’ull de la pila carbonera Pere Pujolàs, expresident de l’Associació El Sui, i, les segones, Miquel Cuch, una altra de les ànimes de l’equip de nous carboners.

La presidenta de l’Associació El Sui, Neus Masaguer, ha posat de manifest el sentiment d’amor a l’ofici de carboner que els va encomanar Fèlix Jubany des de la primera carbonera l’any 1988 i ha assegurat que la gent de la carbonera són “una gran família, molt ben avinguda, amb un gran esperit de superació, incansable i que va creixent any rera any”. Fina Planas, membre de la junta de l’Associació, ha agraït a Pere Pujolàs que hagi ensenyat tota la gent de l’organització de la Mostra de Carboneig a estimar les muntanyes, i, les germanes Núria i Montse Pujolàs han tingut unes paraules de record per a Jordi Parera, Paco Masaguer i Fèlix Jubany, tres homes implicats des de sempre en la carbonera, morts recentment, i dels quals també hi ha un record a l’exposició sobre el carboneig que  s’exhibeix a la Mostra, en el Camp de sota la Rectoria.

Centenars de persones van assistir diumenge al migdia a l’encesa, en què l’alcalde de Cànoves i Samalús, José Luis López, va recordar que la Mostra de Carboneig és un refent al poble i que “hi ve gent de tot arreu a veure-la”.
 

Edicions locals