El Suí aconsegueix uns 4.000 quilos de carbó

La 12a mostra de carboneig de Cànoves es va cloure diumenge, després de cinc setmanes de feina

Cultura

Cànoves i Samalús

Diumenge es tancava la 12a mostra de carboneig de Cànoves amb l`Associació El suí de Festes i Tradicions, que han ensenyat, com cada dos anys, com era el procés artesanal del carboneig. Enguany s'hauran aconseguit uns 4.000 quilos de carbó d'alzina d'alta qualitat.

El carboneig era una activitat econòmica que va ser molt potent al Montseny fins a mitjans del segle XX. Per això, l'Associació El Suí de Festes i Tradicions recupera aquesta tasca al camp de soca la Rectoria. L'entitat està molt satisfeta de l'afluència de visitants que durant les cinc setmanes que ha durat el procés s'han interessat per la feina dels carboners.

La pila carbonera, treballada i vigilada durant tres setmanes pels carboners, amb Pere Pujolàs i Miquel Cuch al capdavant, ha donat 3.600 quilos de carbó d’alzina d’una qualitat excel·lent que, al llarg d’aquest cap de setmana, han ensacat i venut.

Els culots, els trossos de llenya que no es van acabar de convertir del tot en carbó, es cremarán fins dimecres en una pila carbonera petita, amb la qual cosa el total de carbó aconseguit serà d’uns 4.000 quilos.

Encara que la mostra hagi acabat, tothom qui vulgui pot adquirir carbó a la casa situada a l’avinguda Salvador Parera i Pou, núm. 11 fins que se n’acabin les existències. El preu és de 10 euros per les bosses de 5 kg. I de 20 euros per als sacs de 10 kg.

La Mostra del carboneig ha mobilitzat uns 170 voluntaris i ha comptat amb la col·laboració de JAC-Joves Alcem Cànoves, empreses, entitats, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Cànoves i Samalús i la Parròquia de Sant Muç, a qui l’Associació El Suí agraeix la cessió del terreny per a aquesta activitat.

Edicions locals