Les tres torres de telègraf de la comarca, protagonistes de les Jornades de Patrimoni

Amb motiu de les jornades europees es visitaran les edificacions que servien per a les comunicacions militars al segle XIX

Societat

Figaró-Montmany, Granollers, Montornès del Vallès

Les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren entre dijous i diumenge, tindran com a protagonistes al Vallès Oriental les tres torres de telègraf de la comarca que al segle XIX permetien la comunicació militar en la línia Barcelona-Vic. S'hi faran visites, tallers i conferències gratuïtes.

El tema central d'aquesta edició de les Jornades del Patrimoni, doncs, és la telegrafia òptica, amb dues conferències i una visita a les torres de Can Bosquerons (Montornés); la de Can Casaca (Granollers), i la de Puiggraciós (Figaró-Montmany). Les torres servien per a les comunicacions militars mitjançant missatges codificats amb un sistema òptic de senyals des d'una torre a l'altra.

Les activitats s'iniciavendimarts amb una primera conferència organitzada pel Museu de Granollers i l'Ajuntament de Montornés, La telegrafia òptica a Catalunya. Un complex sistema de comunicació, que es feia a l'Ajuntament de Móntornés, a càrrec de Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La segona activitat és una ponència del Centre d'Estudis de Granollers en col·laboració amb el Museu de Granollers, La torre de telègraf òptic de Can Casaca de Granollers. Noves aportacions arran del document 'Memòria sobre la rectificación de la linea telegráfica militar de Barcelona á Vich' (1849), a càrrec d'Albert Camps, historiador, i Xavier Acosta, arquitecte. La ponència tindrà lloc dijous (20 h) a la sala d'actes del Museu de Granollers.

I la darrera activitat entorn la telegrafia és la visita que es farà el diumenge 11 d'octubre a les tres torres de la comarca. La sortida, organitzada conjuntament pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona, l'Ajuntament de Montornès i el Museu de Granollers, es farà a les 9 h des de l'estació d'autobusos de Granollers (av. del Parc s/n) i es tornarà al mateix lloc a les 13.45 h.

Petits mamífers
D'altra banda, el Museu de Ciències Naturals La Tela ofereix un taller sobre els petits mamífers de la comarca, element important del patrimoni biològic del nostre entorn. El taller es farà el dia 10 d'octubre a les 5 de la tarda i mostrarà com els investigadors detecten la presència d'aquests petits mamífers a través de les egagròpiles d'òliba. A més també es classificaran algunes de les espècies de la comarca a partir de les col·leccions del Museu. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia en línia: http://seuelectronica.granollers.cat

Patrimoni industrial
Pel que fa al patrimoni industrial, s'ha organitzat una visita teatralitzada a la Tèrmica de Roca Umbert. A través de la figura del fogoner, es farà un recorregut per la instal·lació per descobrir com a partir de carbó, fuel i gas es produïa l'electricitat que necessitava la fàbrica per funcionar. La visita es farà dissabte 10 d'octubre a les 20 h i no cal fer reserva prèvia.

Enguany l'Arxiu Municipal s'afegeix a les jornades ampliant el coneixement sobre el patrimoni industrial de Granollers. D'una banda mostrarà, a través de la nova pàgina web (www.arxiufotografic.granollers.cat) i a partir del fons fotogràfic, imatges sobre la fàbrica Roca Umbert i els oficis del tèxtil dels seus treballadors, un important testimoni del passat industrial de la ciutat. A més, una selecció d'aquestes imatges es podrà veure també en forma d'exposició a la façana de la Tèrmica (coincidint amb els dies d'obertura: ds. de 18 a 20 h i dg. d'11a a 13 h).

I d'altra banda també presenta a www.granollers.cat/arxiu els catàlegs de la documentació del Fons Viuda Sauquet, una de les darreres empreses tèxtils en funcionament a la ciutat, fins al 2013. 

Edicions locals