El Col·lectiu Ronda explica als afectats de l'antiga Bendix de Parets com reclamar els seus drets

L'amiant, actualment prohibit a la UE, s'ha demostrat extremadament perillós i nociu per a la salut i ha provocat patologies potencialment mortals

Societat

Parets del Vallès

El Col·lectiu Ronda ha organitzat una xerrada per informar tothom qui hi estigui interessat sobre com exigir els drets personals davant les empreses i les administracions en casos com el de la fàbrica de l’antiga Bendix, de Parets, que durant dècades va fer servir de manera habitual l'amiant en els seus processos de fabricació.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, cada any moren al món més de 100.000 persones com a conseqüència directa de l'exposició en l'entorn laboral a l'amiant, un mineral del qual es van importar milions de tones a l'Estat espanyol i que durant dècades ha estat abastament utilitzat en la indústria i la construcció. De fet, les autoritats europees consideren que només a la UE moriran mig milió de persones a causa dels diferents càncers i patologies que es deriven de la inhalació de les fibres d'aquest mineral.  

La major part de persones que han mort o emmalaltit greument per l'exposició a l'amiant ho han fet, presumiblement, a conseqüència de la manca de mesures de seguretat i per l'incompliment per part de l'empresa de les normatives vigents al llarg del temps en matèria de protecció de la salut al treball. En aquest sentit, la legislació els empara i reconeix el dret, tant a les víctimes com als seus familiars, a veure incrementades les seves pensions (incloses les de viduïtat i orfenesa), beneficiar-se de revisions mèdiques gratuïtes i especialitzades i obtenir indemnitzacions.

Entre els molts usos que es van fer de l'amiant abans de la seva total prohibició l'any 2002 hi havia la fabricació de pastilles de fre i altres components industrials i per a l'automoció que requerien d'especial resistència a la fricció. Components i peces com les que l'empresa Bendix –posteriorment Allied Signal i, finalment, Bosch– va fabricar a la planta de Parets del 1961 al 2000.

Davant d'això, el Col·lectiu Ronda ha organitzat una xerrada per informar les persones afectades i interessades sobre com exigir els seus drets davant les empreses responsables i l'administració. La xerrada, gratuïta, anirà a càrrec de Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda al despatx de Mollet, aquest dimecres (18 h) a la Sala Cooperativa de Parets. 

Edicions locals