Aleida Guevara defensa a Mollet la vigència de la revolució cubana

Unes 150 persones es van aplegar al Mercat Vell per sentir la seva xerrada, després de ser rebuda a l'Ajuntament

Societat

Mollet del Vallès

Aleida Guevara, filla de l’històric revolucionari cubà Ernesto Che Guevara, va visitar la ciutat dimecres convidada per Mollet amb Cuba i va oferir una xerrada-col·loqui al Mercat Vell en la qual va fer un repàs de la situació econòmica i social dels últims anys a l’illa. Abans, Guevara va passar per l'Ajuntament on se li va fer una recepció institucional.

Durant la xerrada –que va tenir lloc després d'una visita a la seu local d'EUiA i d'una recepció institucional a l'Ajuntament de Mollet–, Aleida Guevara va parlar de l’embargament nord-americà i les seves conseqüències, i es va referir en més d'una ocasió a la "consciència social" dels cubans.

També va defensar la vigència de la revolució a l'illa i va assegurar que Cuba no caurà en el capitalisme promogut pels EUA. “Volem mantenir la nostra sobirania i la nostra identitat”, va explicar a les 150 persones que es van aplegar per escoltar les seves paraules. "Durant tots aquests anys hem desenvolupat processos d'alfabetització que han donat molt bon resultat, i més darrerament empreses cooperatives, sobretots de serveis", va explicar.

"Quan Cuba aconsegueixi deslliurar-se del bloqueig americà tot canviarà immediatament i l'economia millorarà", va dir, tot i que va admetre que "falta superar moltes coses, cap societat no és perfecta". També va celebrar que els últims anys diversos països llatinoamericans, com Veneçuela o l'Equador, s'hagin afegit als seus plantejaments, una idea que ella va definir com "unitat llatinoamericana".

La ponent també va posar en valor el nivell de cultura i formació dels cubans. "És el valor principal, fruit de la revolució, i l'estat exporta aquests valors". Va posar com a exemple els milers de metges cubans que treballen en altres indrets del món, com els 11.500 que hi ha al Brasil, o els que ho fan de manera solidària, com els 400 d'Haití. 

Aleida Guevara March és doctora en Medicina, especialitat en Pediatria, i treballa a l'Hospital Pediàtric William Soler de l'Havana, i també ha exercit la seva professió a Angola, l'Equador i Nicaragua. És militant del Partit Comunista de Cuba i col·labora amb el Centre d'Estudis Che Guevara, i durant molt de temps ha fet conferències en diversos països tant pels seus coneixements en medicina i salut pública cubana com en actes organitzats per entitats solidàries amb Cuba a través de l'Institut Cubà d'Amistat amb els Pobles (ICAP).

Edicions locals