Granollers aprova la carta de colors per a les façanes de la ciutat

El ple dóna el vist i plau definitiu a l'ordenança dels usos del paisatge i la publicitat

Societat

Granollers

Les façanes de Granollers tenen una trentena de colors per pintar-se, segons la carta de colors, aprovada definitivament al ple municipal, amb l’únic vot favorable del govern socialista. La carta cromàtica està inclosa dins l’ordenança de paisatge i publicitat i va ser un dels punts que va suscitar més debat entre govern i oposició, fins al punt que ERC-AG demanava que se separés del resta de la normativa “perquè entenem que és molt restrictiva i s’hauria de discutir a banda”, deia el portaveu republicà, Pep Mur. De fet, com a l’aprovació inicial del gener passat, ERC s’abstenia a la votació, com també ho feien CiU –ara CDC i DC– i PP, i ara també s’hi sumava C’s.

L’únic vot contrari va ser el dels dos regidors de Crida per Granollers-CUP, que consideraven que l’ordenança suposa una “excessiva homogeneïtzació, sobretot pel que fa a la carta cromàtica”, deia el regidor Eduard Navarro, qui atribuïa al govern una “obsessiva regularització per l’estètica; els preocupa més el que es veu, que no el que es viu”, denunciava i es queixava de mançances en l’àmbit mediambiental, com la manca de mecanismes d’estalvis d’aigua a les tanques vegetals. “És poc ambiciosa i excessivament conservadora”, concloïa Navarro.

En canvi, la regidora d’Urbanisme i Habitatge, Mònica Oliveres, assegurava que els 30 colors proposats –20 per façanes i 10 per a fusteria– “no pretenen ser els únics, sinó tan sols unes referències que surten d’un estudi històric dels estucs de la ciutat antiga”. Oliveres recordava també que la normativa només és restrictiva en el cas d’edificis catalogats i conjunts arquitectònics, però que admet la presentació de propostes cromàtiques.
Sigui com sigui, la nova normativa canvia les tonalitats pastels previstes en l’anterior planejament, per colors un pèl més vius.

Pla de paisatge
La nova ordenança s’emmarca en el Pla de Paisatge de Granollers, impulsat des de 2011. L’objectiu és regular els usos i activitats que afecten el paisatge per fer-ne un ús sostenible, gestionar-lo i preservar-ne els trets més destacats, tenint en compte que Granollers compta amb espais de valor paisatgístic, històric, arqueològic, cultural i identitari, com el centre històric, el nucli antic de Palou i els espais naturals integrats a la Xarxa Natura 2000.
A banda de les normes d’aplicació general en tot el terme municipal, l’ordenança distingeix tres tipologies de paisatge a Granollers: urbà o ciutat construïda, periurbà o espais lliures, i polígons d’activitat econòmica, sobre els quals es regulen les intervencions que puguin afectar la percepció i qualitat dels valors ambientals, inclosa la publicitat. “Aquesta ordenança entén el paisatge en sentit ampli; sòl urbà industrial i no urbanitzable també. A més, resalta que el paisatge és fràgil i que és important com a patrimoni dinàmic i de construcció col·lectiva”, indicava Oliveres.

Edicions locals