La Generalitat vol minimitzar l’impacte ambiental del desviament de la B-500

El govern català estudia la idoneïtat de la proposta de la comissió per al desviament del pas alternatiu per camins rurals

Societat

Sant Fost de Campsentelles

La Generalitat estudia l’alternativa al pas de vehicles per la carretera B-500 que s’ha propostat des del territori. Així ho han explicat tant fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat com els representants de la comissió per al desviament de la B-500 i de l’Ajuntament.

La possible alternativa consistiria en un desviament provisional de la B-500 per camins rurals i vials ja existents entre Can Romagosa i el Besòs, de manera que els vehicles que vulguin anar de Mollet a Badalona o en sentit invers no hagin de travessar tot el nucli urbà de Sant Fost.

L’alcaldessa, Montserrat Sanmartí, ha explicat que, “arran de la insistència dels veïns, la comissió per al desviament de la B-500 i l’Ajuntament, tècnics de Carreteres han analitzat el problema sobre el terreny i han fet un estudi de l’impacte i del volum de trànsit de la via al seu pas pel nucli urbà”, un estudi que ha posat de manifest l’elevat volum de trànsit –més de 8.000 vehicles diaris– i l’excessiva velocitat a què sovint se circula per aquest traçat. “Fins i tot els tècnics de la Generalitat han quedat sorpresos de l’elevat volum de trànsit que hi ha en aquest punt”, explica l’alcaldessa, qui afegeix que “Carreteres ha pres consciència del problema que tenim a Sant Fost amb la B-500”.

Davant d’això, el Departament de Carreteres ha confirmat que està estudiant la proposta feta pel consistori i per la comissió per al desviament de la B-500. “La voluntat és que s’executi amb el mínim impacte possible, de manera que quan acabem de valorar l’actuació passarem a la fase següent, que és la redacció de l’estudi informatiu”, assenyalen fonts de Territori, que malgrat aquest compromís apunten que l’adequació dels camins no és competència de la Generalitat, sinó de l’Ajuntament, en tractar-se de vials locals.

Enrique Jiménez, de la comissió per al desviament, admet que “l’Ajuntament s’hauria de fer càrrec dels costos d’adequació del nou traçat”, però valora que la Generalitat s’avingui a col·laborar “tant en la redacció d’estudis com en la recerca i atorgament de subvencions”.

Per la seva banda, els regidors d’ERC i CDC, juntament amb diputats de Junts pel Sí al Parlament, també es van reunir fa unes setmanes amb responsables de Carreteres per conèixer de primera mà les dades de l’estudi. Xavier Conesa, d’ERC, explica que la proposta d’habilitar camins rurals generaria problemes tant per al medi ambient, “perquè es carregaria la muntanya”, com per als propietaris del terrenys afectats, i considera que el govern municipal hauria de proposar altres alternatives per minimitzar l’impacte del trànsit al nucli urbà. 

Edicions locals