Arcadi Oliveres: “Els moviments migratoris són positius i necessaris”

L'economista i activista social participava en la darrera conferència del cicle 'Quan la solidaritat esdevé un model de vida', organitzat per Amics d’El Xiprer de Granollers

Societat

Granollers

La Sala Tarafa ha acollit aquest dijous al vespre, la darrera conferència del cicle “Quan la  solidaritat esdevé un model de vida”, organitzat per Amics d’El Xiprer, entitat que presideix Francesc Boix. En aquesta ocació, l'entitat va convidar l'economista i expresident de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres.

En aquesta ocasió, el conferenciant ha estat l'activista social i expresident de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, que ha centrat la seva intervenció en temes relacionats amb els moviments migratoris i, molt especialment, amb tots aquells que tenen a veure amb les guerres, com passa actualment en el cas de Síria.

Després que Elisenda Torres, integrant de la junta d’Amics d’El Xiprer, hagi destacat uns quants trets del ponent, Oliveres ha denunciat les flagrants situacions d’injustícia social que hi ha actualment al món “amb la participació i connivència dels països més rics”, tot fent referència als enfrontaments bèl·lics motivats sempre per qüestions econòmiques que es presenten, segons ell i d’una manera totalment interessada, “com a conflictes socials i religiosos”.

Per al president de Justícia i Pau, la situació de guerra per la qual passen molts ciutadans al món converteix cada dia a milers de persones “en individus indefensos que sovint perden tots els seus drets”. Oliveres ha animat els assistents a l’acte, a fer un esforç de pedagogia per canviar de mentalitat i començar a considerar els emigrants i refugiats com “un fet positiu i necessari que ens ha d’ajudar a viure-hi millor”.

Per a explicar i saber la transcendència que al llarg dels temps han tingut sempre els moviments migratoris, Oliveres ha fet un repàs per uns quants països, resultat, ha dit, “de la barreja de molts pobles ben diferents”. Aquests moviments s’han de veure, observar i estudiar, segons l’activista social, des de punts de vista tan importants com són l’històric, el demogràfic i l’econòmic.

Crític amb la forma amb que molts països tracten els emigrants, Oliveres ha dit que “a Europa es produeix actualment una clara vulneració dels drets humans”.

Pel que fa a l'actuació de l'Estat espanyol, l'expresident de Justícia i Pau ha manifestat que “avui mateix, es podria detenir al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per presumpte assassí pels sistemes que utilitza a les fronteres de Ceuta i Melilla per impedir el pas dels emigrants”. 

Edicions locals