El tren de la R8 torna a rodar

Adif restablirà el servei habitual de la línia cap a la UAB el 2 de febrer

Societat

Adif i Renfe preveuen restablir el dimarts 2 de febrer el servei habitual de la línia R8, una vegada finalitzats els treballs de reparació dels greus danys que es van produir a l'àmbit de la Bifurcació Mollet arran del robatori d'un cable del sistema d'electrificació el passat 15 de desembre. Així, el servei de la línia R8 quedarà totalment recuperat coincidint amb l’inici de les classes dels segon semestre del curs universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Segons ha informat Adif, per motius tècnics i amb l'objectiu de facilitar els treballs de restabliment de la circulació habitual a la línia R8, entre els dies 27 i 30 de gener el servei d'aquesta línia entre Cerdanyola Universitat i Mollet Sant Fost es prestarà a intèrvals. Així, entre les 8 i les 17 h, hi haurà servei en tren entre Martorell i Mollet i servei habitual en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat. La resta del dia, s’establirà un servei per carretera entre Cerdanyola Universitat i Granollers Centre. Els viatgers de Mollet del Vallès i Montmeló que utilitzen habitualment aquesta línia s’hauran de desplaçar fins a Granollers on podran enllaçar amb la línia R8 i viceversa.

El diumenge 31 de gener es manté el servei de festius programat durant aquesta incidència, és a dir, servei en tren Martorell – Cerdanyola UAB i  servei per carretera Granollers Centre-Cerdanyola UAB.

Finalment el dilluns 1 de febrer es manté el servei actual, entre les 8 i les 20 h es circularà entre Mollet Sant Fost i Martorell. Els viatgers de Granollers Centre i Montmeló que utilitzen habitualment aquesta línia s’hauran de desplaçar fins a Mollet-Sant Fost on podran enllaçar amb la línia R8 i viceversa.

Des de l'inici del servei fins a les 8 h i des de les 20 h al final del servei dels dies laborables i dissabtes es circularà en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat i es prestarà un servei per carretera entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre. Els diumenges es prestarà el servei en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat, i servei per carretera entre Cerdanyola Universitat i Granollers Centre durant tota la jornada.

Des de la incidència del passat 15 de desembre, que provoca una limitació de la capacitat operativa, Adif i Renfe tenen establert un pla especial de transport a la línia R8 amb un servei llançadora entre Martorell i Mollet-Sant Fost durant els dies laborables.

Els clients poden consultar tota la informació al web de Rodalies Renfe i al telèfon 900 41 00 41.

Reposició de les instal·lacions

Per al restabliment del servei habitual a la línia R8, Adif està enllestint la restitució de l'enclavament de la Bifurcació Nus de Mollet, que havia quedat totalment inservible. L'Administrador d'Infraestructures està actuant en els equipaments principals i de camp de sistemes d'alimentació elèctrica, informàtics, de senyalització, de comunicacions, de gestió de trànsit i de manteniment de les instal·lacions.

També està treballant en la reposició de 60 quilòmetres de cablejat dels sistemes de senyalització, comunicacions, gestió de trànsit i seguretat, entre d'altres, que es van veure afectats. De forma paral·lela, es duran a terme les proves i treballs de camp per verificar el correcte funcionament de les noves instal·lacions.

El robatori de 480 metres d'un cable del sistema d'electrificació i el posterior contacte de cables d'alta tensió amb altres conductors elèctrics de baixa tensió va provocar diversos incendis i greus  afectacions generalitzades en diferents punts de la infraestructura ferroviària.

Aquests incendis van afectar greument quatre enclavaments (sistemes de gestió de tots els dispositius de trànsit en estacions o bifurcacions), dos dels quals van quedar completament destruïts i altres dos molt danyats. També van provocar greus afectacions a les xarxes de cablejat de comunicacions, instal·lacions de seguretat, sistemes de senyalització i equips informàtics que regulen la circulació de trens a nivell local en estacions i trajectes entre La Llagosta, Cerdanyola Universitat i Mollet-Sant Fost.

Fins ara, s'han reposat els equipaments afectats als enclavaments de La Llagosta, de Riera de Caldes i Mollet-Sant Fost, el que va permetre restablir el servei habitual a les línies R2 i R11 el dilluns 11 de gener.

En total, s'han reposat 74 quilòmetres de cablejat dels sistemes de senyalització, comunicacions, gestió de trànsit i seguretat, entre d'altres, que es van veure afectats.

Per portar a terme el conjunt d'aquests treballs, Adif ha mobilitzat un equip de gairebé 60 persones, entre tècnics especialitzats i d'empreses tecnòlogues, proveïdores de subministres i de manteniment.

Edicions locals