El Vallès Oriental és la segona comarca amb més 'viles florides' de Catalunya

Cardedeu, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Vilalba Sasserra, Tagamanent, Vallgorguina i la Garriga són les viles reconegudes

Societat

El Vallès Oriental és la segona comarca de Catalunya amb més 'viles florides' de Catalunya, juntament amb Osona i només per darrere del Maresme. Concretament, set poblacions de la comarca han estat valorades per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) per la seva cura amb el paisatge i el medi ambient.  

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental. Aquest moviment pretén mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Actualment hi ha a Catalunya 71 municipis distingits com a Vila Florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà, set dels quals són del Vallès Oriental: Cardedeu (3 flors), Llinars (3 flors), Santa Maria de Palautordera (2 flors), Vilalba Sasserra (2 flors), Tagamanent (1 flor), Vallgorguina (1 flor) i la Garriga. Pel que fa a col·lectius, també ha estat reconeguda la Unió de Botiguers de Llinars, i en espais públics la rambla Pompeu Fabra de Mollet.

Viles Florides és un projecte obert, en el qual poden participar-hi tant els municipis com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. Tot i que per participar no cal cap requisit en especial, per a obtenir les Flors d’Honor sí que es valora la feina que fa cada municipi per a la millora de l’espai urbà.
L’entrega de les flors es fa un cop a l’any, i en l’edició de 2015 Olot es va erigir com el municipi amb major distinció, ja que és l’únic que té quatre Flors d’Honor. Al seu darrere hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i 6 amb una.

Els municipis poden guanyar o perdre flors en cada edició. El jurat valora aspectes del patrimoni vegetal i paisatgístic, també es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà i elements relacionats amb l’ús social i les sinèrgies amb l’activitat turística, com ara el desenvolupament d’una estratègia de promoció vinculada als espais verds, la promoció del distintiu Vila Florida, l’organització d’esdeveniments relacionats amb els jardins i les plantes, programes d’educació ambiental, accions de participació ciutadana, etc.

Edicions locals