El Parc de la Serralada Litoral introdueix ramats per disminuir el risc d'incendi forestal

Dos ramats pasturen per les franges de protecció de 172 hectàrees del parc

Societat

Roca del Vallès, la, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Santa Maria de Martorelles

La desaparició d'àrees de conreu i pastures i el paisatge arbrat continu que els últims anys s’ha anat generant en diferents espais del Parc de la Serralada Litoral ha comportat que la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa hagin desenvolupat un pla d'actuacions amb l'ús de ramaderia per disminuir el risc d'incendi forestal a la serralada i potenciar així els conreus i pasturatges i mantenir les franges de prevenció d'incendis forestals.

Entre els anys 2005 i 2010 es van executar la majoria de franges de prevenció d'incendis forestals al Parc de la Serralada Litoral, i ara, per fer-ne el manteniment, s’ha optat per fer-hi pasturar dos ramats d’ovelles per aclarir el sotabosc.

Per adequar les condicions de pastura, ha calgut incrementar la producció farratgera de la zona i millorar les instal·lacions per permetre el moviment del ramat, com cinc tancats per a l’estada temporal dels animals i punts d'aigua.

En conjunt, aquests treballs agroforestals han permès actuar en un total de 172 hectàrees, de les quals 60 són de nous espais oberts creats, 58 de boscos aclarits per potenciar la pastura sota arbrat i la producció d'aglà i 54 de manteniment de franges de prevenció.

La inversió total destinada a la potenciació de la ramaderia extensiva, la creació d'espais oberts i la pastura sota arbrat durant els darrers cinc anys al Parc de la Serralada Litoral és de 390.000 euros.

D’altra banda, en els sis projectes executats fins ara hi han participat 33 persones en risc d'exclusió social pertanyents a dues entitats del tercer sector (Dimas, Empresa d'Inserció i Urbacet, Centre Especial de Treball) que han treballat conjuntament amb tres empreses especialitzades del sector forestal (Treballs Forestals del Berguedà, Talher i Ambientalia).

El Parc de la Serralada Litoral inclou espais dels municipis de la Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes, a més de Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Teià, Argentona, Òrrius i Alella. 

Edicions locals