La Catxaruda apadrina arbres per recuperar la mítica cirera de Martorelles

L’empresa vallesana treballa en la recuperació de varietats agroalimentàries antigues

Societat

Martorelles, Santa Maria de Martorelles

Si hi ha un fruit associat a Martorelles és la cirera, que històricament era popular arreu de Catalunya. El seu cultiu, però, s’ha anat perdent i actualment només queden a l’entorn uns 400 arbres al coll de Can Corbera, al terme de Vallromanes a tocar de Santa Maria de Martorelles.

Ara La Catxaruda, una empresa agroalimentària vallesana vinculada al moviment Slow Food, ha posat en marxa un projecte per recuperar-la. La iniciativa consisteix a apadrinar un cirerer. “Dels 400 que hi ha en aquestes terres nosaltres ens n’hem quedat un centenar i donem la possibilitat a la gent de mantenir durant un any aquesta espècie en regressió”, explica Gerard Piñero, de La Catxaruda.

El projecte, que permet l’apadrinament d’un cirerer per 58 euros a l’any amb una producció aproximada d’entre 10 i 15 kg per temporada, dóna la possibilitat als padrins de collir ells mateixos les cireres o rebre-les a casa. A més, cada arbre portarà el nom del seu padrí. “Aconsellem que es pugui apadrinar en família o amb amics, perquè la producció d’un arbre adult pot ser molt elevada”, diu Piñero.  

Tot i que es parla de la varietat garrofal, ningú a dia d’avui no sap del cert quina varietat és la dels cirerers  de Martorelles, tot i que el seu cultiu se situa originàriament en terres de Vallromanes i Sant Fost. “Porta el nom de cirera de Martorelles perquè la gent que treballava aquests camps era d’aquest municipi”, diu Piñero.

Així doncs, La Catxaruda també ha demanat a l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que faci un estudi per poder determinar de quina espècie és la gairebé mítica cirera de Martorelles.

Edicions locals