Una brigada del Baix Vallès viatjarà a Idomeni per ajudar els refugiats

Un grup de baixvallesans es proposa viatjar a la frontera entre Grècia i Macedònia en furgoneta per atendre les necessitats dels refugiats

Societat

Un grup de persones vinculades a l’Assemblea Popular de Mollet i a Aturem la Guerra, així com als casals populars de Palau-solità i Santa Perpètua, han començat a promoure una brigada vallesana per anar a Idomeni, Grècia, a col·laborar en l’atenció als refugiats sirians i iraquians que intenten accedir a Europa fugint de les guerres dels seus països.

Sota el lema Que la impotència i la ràbia no et paralitzin, aquesta brigada mirarà de col·laborar en el manteniment del camp i el repartiment de material des del mateix punt del conflicte durant dues o tres setmanes a finals d’abril o començaments de maig.

Actualment hi ha una dotzena de persones interessades a col·laborar directament en el projecte i a desplaçar-se en furgoneta a Idomeni –la població fronterera entre Grècia i Macedònia on actualment hi ha un dels passos de refugiats més nombrós–, tot i que “en funció de com evolucioni el tema en les pròximes setmanes i del possible acord entre la Unió Europea i Turquia potser ens haurem des desplaçar a un altre lloc”, explica Ariadna Díaz, una de les promotores del projecte.

Díaz també explica que l’anomenada brigada vallesana a Idomeni es reunirà aquesta setmana per acabar de tancar la logística del viatge i per gestionar les donacions i marcar els punts i les accions que serveixin per recaptar diners. “Caldrà prioritzar les donacions econòmiques per sobre de les de material”, explica, “tant per una qüestió d’espai a la furgoneta com d'utilitat sobre el terreny”. “Quan siguem allà comprarem el que faci falta en cada moment”, afegeix, “i informarem tothom de com invertim les seves aportacions”.

La brigada vallesana –que s'acabarà de concretar les pròximes setmanes– s’ha posat en contacte amb altres grups catalans que actualment ja fan accions de les mateixes característiques i que ja treballen sobre el terreny per preparar el seu desplaçament.

A més de l’acció concreta i directa d’ajuda als refugiats, la brigada vallesana a Idomeni també vol denunciar les polítiques “racistes” de la Unió Europea en relació amb els refugiats, i en aquest sentit s’ha proposat de fer diverses xerrades de sensibilització durant les pròximes setmanes.  

Edicions locals