Mollet demana a l'Estat el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat

La manca d'inversions a la xarxa ferroviària i la pèssima gestió de les infraestructures motiven la reclamació molletana

Societat

Mollet del Vallès

El ple municipal de dijous va aprovar una moció d’Ara Mollet-ERC-MES que reclama a l’Estat el traspàs del servei de Rodalies i de trens regionals a la Generalitat, de manera que una única autoritat catalana assumeixi la titularitat de les infraestructures ferroviàries i la unitat de gestió del servei, així com els recursos i el finançament que faci possible la prestació d’un servei de qualitat.

El gener del 2010, el Ministeri de Foment va traspassar a la Generalitat part de la gestió dels serveis de Rodalies –horaris, freqüència de pas, tarifes i informació als usuaris– i del personal, tot i que la titularitat de la infraestructura –vies, estacions i andanes– va seguir en mans d'Adif, l'empresa pública de Foment responsable del 70% de les incidències a la xarxa ferroviària.

El mateix 2010 el govern de l’Estat va aprovar un pla de Rodalies que preveia una inversió en millores de 4.000 milions d’euros, però ara com ara, segons va explicar el portaveu republicà, Oriol López, “encara no s’ha invertit ni un 10% d’aquesta quantitat”. Igualment, el 2013, després de quatre accidents importants de trens en menys de tres anys, l’Estat es va comprometre a invertir 306 milions en tres anys, sobretot en seguretat, però a dia d’avui només s'ha executat el 2% de la inversió prevista.

Davant d’això, la moció reclama el traspàs total del servei i les infraestructures per adequar-les a les necessitats de la mobilitat i dels clients de la xarxa ferroviària. La reclamació també inclou la gestió de vies, les estacions, les andanes, els trens, el material mòbil, la unitat empresarial de gestió i el finançament suficient per poder prestar un servei de qualitat, així com l’aportació econòmica per fer totes les inversions necessàries que a data d’avui no s’han fet per part d’Adif.

La moció també demana al govern de la Generalitat que assumeixi plenament el servei i que, un cop obtingut, solucioni les mancances de la infraestructura de Rodalies i elevi l’estàndard de prestació del servei com el que actualment ofereixen el Metro o els Ferrocarrils de la Generalitat. En aquest sentit, el portaveu de Canviem, Xavier Buzón, va expressar que “Ferrocarrils de la Generalitat presenta un bon model de gestió”, mentre que Josep Garzón, del PSC, va assegurar que “les infraestructures s’han de gestionar com més a prop millor”.

La moció va tenir el vot contrari del PP, l’abstenció de C’s –que creu que la xarxa s’ha de millorar però que cada administració ha de ser responsable del seu àmbit– i els vots favorables del PSC, Canviem, Ara Mollet-ERC-MES i CDC.

Edicions locals