La Diputació rebutja el centre meteorològic al Turó de l'Home i l'asfaltat del camí de Sant Marçal

La voluntat de l'ens supramunicipal és desmantellar la construcció existent i recuperar el paisatge natural

Societat

Montseny

La Diputació de Barcelona s’ha mostrat contrària al projecte del nou observatori meteorològic del turó de l'Home, dins el Parc Natural del Montseny, promogut pel Servei Meteorològic de Catalunya. Amb aquest posicionament, la Diputació –que és qui gestiona l’espai natural– atén les peticions de diferents agents del territori i aposta per la naturalització del paratge.

La Diputació de Barcelona ja havia emès un informe tècnic en què s'especificava la situació d'incompatibilitat urbanística entre la nova construcció de l'observatori i la normativa del pla especial de protecció del parc i aquesta edificació suposaria modificar aquest pla. L'esmentat informe també assenyala que caldria una avaluació ambiental estratègica en trobar-se aquest paratge dins la Xarxa Natura 2000.

L’edifici previst inicialment tenia 300 metres quadrats i havia d’ocupar l’espai de l’antic habitatge dels observadors, al cim del turó. Ara la Diputació aposta per enderrocar la construcció existent i restaurar el paisatge en aquest espai, com ja s’ha fet els últims anys amb la base militar de Puigsesolles o la retirada de part del paviment de la carretera.

D’altra banda, pel que fa a la carretera que es vol asfaltar entre les Illes i Sant Marçal al municipi de Montseny, la Diputació de Barcelona també s’hi ha mostrat en contra per l’impacte ambiental que tindria, una posició que xoca amb la de l’Ajuntament del Montseny, que aposta per pavimentar el camí perquè, segons assenyalen fonts municipals, respon a les necessitats del territori i escurça la connexió entre el poble del Montseny i Viladrau i Santa Fe.

Ara com ara el més probable és que la via, de quatre quilòmetres, quedi com està actualment, tot i que la decisió definitiva dependrà del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Edicions locals