Humana recull 571.000 kg de tèxtil usat al Vallès Oriental durant el 2015

La seu central de l'ONG, que té 120 treballadors a tot Catalunya, és a l'Ametlla del Vallès

Societat

L’ONG Humana, dedicada a la reutilització del tèxtil usat i a la cooperació amb l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i Àsia, a més d’ajudar socialment els territoris més propers, va recollir 571.574 kg de tèxtil usat al Vallès Oriental durant el 2015, una xifra que s'ha incrementat un 20,1% respecte a l'any anterior.

Al conjunt del Vallès Oriental, el total de tèxtil usat recollit va ser de 571.574 kg, una xifra que representa un augment del 20,1% respecte a l’any anterior, quan es van recollir 475.913 kg de roba i tèxtil usat. Aquesta quantitat, segons l'ONG, representa un estalvi de 1.811 tones de CO2 a l’atmosfera.

Actualment són 31 els municipis del Vallès Oriental on l'ONG recull roba i tèxtil usat mitjançant 180 contenidors distribuïts als municipis. Els pobles en els quals es va recollir més volum de roba l'any passat van ser l'Ametlla del Vallès, amb 76 tones, seguit de Cardedeu, amb 56; Granollers, amb 49; Mollet, amb 47; i Sant Celoni, amb 38.

Els contenidors d'Humana estan pensats per dipositar-hi la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s'utilitza i als quals Humana dóna una segona vida. La recollida de roba és un servei gratuït per als municipis i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. 

“Afortunadament, cada cop hi ha més consciència dels beneficis ambientals i socials que representa la correcta gestió de residus tèxtils” afirma Jose Arrancudiaga, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya. La seu central de l'ONG –amb 120 treballadors a tot Catalunya– està situada a l’Ametlla del Vallès, on hi ha una central de classificació. Els recursos generats per Humana amb la gestió del tèxtil es destinen a programes de cooperació i ajuda social.  

Suport local
Com a complement a la recollida selectiva de tèxtil, Humana desenvolupa programes de suport local als municipis on és present, en col·laboració directa amb l’Ajuntament o mitjançant entitats locals. A més, al 2015 es van distribuir 415 bons d’ajuda en roba de vestir per un valor global de 12.450 euros: tenen un valor de 30 euros cadascun i permeten adquirir peces gratuïtes a les botigues de segona mà. També impulsa un programa d’agricultura social en diversos municipis catalans, entre els quals Lliçà d’Amunt, i un de sensibilització centrat en aspectes com el canvi climàtic i la reutilització.

Edicions locals