Els sindicats reivindiquen els drets socials i laborals pel Primer de Maig

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, reclamen un consell econòmic i social al Vallès Oriental

Economia

Diumenge se celebra un any més el Primer de Maig i la CGT ha previst concentrar-se a Mollet, a la plaça Major (12 h), i celebrar-hi una botifarrada. La CGT prepara aquesta jornada apostant per “la lluita per la defensa i la reconquesta dels drets socials i laborals, els llocs de treball, l’habitatge, l’educació i la salut per a tothom, per una societat igualitària que anteposi les necessitats socials a les econòmiques”.

La CGT recorda les experiències de l’últim any, com les vagues de Valeo a Martorelles, Panrico a Granollers o Viena a Montmeló, provocades, diuen, “per la reforma laboral que impulsen indistintament el govern de l’Estat espanyol i el govern de la Generalitat, així com el sistema neoliberal i capitalista”. En aquest sentit, l’organització arriba al Primer de Maig “amb un únic camí possible: l’autonomia en la lluita de la classe treballadora en la seva acció directa i per l’assoliment dels seus objectius”, assenyalen.

Un consell econòmic i social
Els caps comarcals de CCOO i UGT, Gonzalo Plata i Òscar Riu, van fer dimecres una crida a participar en la manifestació de diumenge a Barcelona (ronda Sant pere, passeig de Gràcia, 11.30 h) i alhora van reivindicar la posada en marxa al Vallès Oriental d’un consell econòmic i social que hauria de servir per “estudiar, analitzar i treballar sobre les necessitats que ens afecten més directament en el camp econòmic i social”. Els representants sindicals consideren que, a diferència d’altres comarques, “al Vallès estem perdent un temps molt valuós per crear un ens que aglutini els sindicats majoritaris, els empresaris i l’administració” per afrontar les emergències socials. 

Al Vallès Oriental, tercera comarca de Catalunya on la contractació laboral temporal és més alta, hi ha en aquests moments uns 29.000 treballadors a l’atur. D’aquests, un 60% d’ells porta més de sis mesos ja sense treballar. Les dones, amb un 55%, són les més castigades per l’atur. Més de 55% dels treballadors a l’atur, fa temps que no cobra cap tipus de prestació social.

El dos sindicalistes conviden a participar tothom en les mobilitzacions majoritàries d’aquest 1 de Maig “per protestar davant d’una situació greu que afecta, des de fa temps, especialment els treballadors i als més desfavorits”.


Edicions locals