Mollet aprova l’ampliació d’urgència del cementiri per l’escassetat de nínxols

La presència de l'antic abocador al subsòl obliga a reduir en 440 nínxols l’ampliació inicialment prevista, que arribava als 2.082 sepulcres

Societat

Mollet del Vallès

L’antic abocador de Plana Lledó torna a ser generador de mal de caps. Després de la fuga de gasos fa dos anys al camp de futbol dels Germans Gonzalvo, construït a sobre de l’antic abocador, ara, el projecte d’ampliació del cementiri també es veurà afectat amb una retallada del total de nínxols previstos i un encariment de les tarifes dels serveis funeraris de l’equipament.

Dilluns, el ple de l’Ajuntament aprovava inicialment una nova fase de l’ampliació del cementiri de Mollet, que suposarà la construcció de 722 nínxols nous. Les obres, a càrrec de la concessionària Monserdà SA, correspondrien a les fases 2 i 3, i es farien a la zona entre l’avinguda Gaudí i l’antic cementiri amb un termini d’execució de 12 mesos i un cost d’1.132.900 euros. Així, aquestes dues fases seran la segona actuació d’ampliació després que el 2011 s’inaugurés la primera –de les sis inicialment previstes– que va suposar la construcció de 437 nínxols i 440 columbaris.

Estudi del subsòl
El 2014, Monserdà SA demanava l’aprovació del projecte per continuar amb l’ampliació (fases 2 i 3), però el fet que aquestes es fessin sobre terrenys on hi havia hagut l’antic abocador, va obligar la concessionària a presentar un informe a l’Agència Catalana de Residus (ACR) sobre l’estat del subsòl. Arran de l’informe presentat, l’ACR va reclamar una sèrie de mesures per continuar amb l’ampliació de l’equipament, unes actuacions que no havien estat pressupostades prèviament.

En concret, els requeriments eren la implantació d’un sistema d’extracció de gasos per un termini de dos anys, la impermeabilització del sòl i el recobriment dels pilots dels nínxols amb una protecció amb material que suporti la corrosió dels productes existents a l’abocador.

El cost d’aquests mesures representaven un increment del 36% respecte al pressupost del projecte bàsic d’execució presentat amb l’oferta de la concessionària. Davant aquests requeriments, Monserdà SA, l’any passat, demanava la modificació del contracte amb l’Ajuntament per poder fer front al cost de les obres d’impermeabilització.

Finalment, la renegociació del contracte subscrit el 2010 entre l’Ajuntament i Monserdà s’aprovava també dilluns al ple, amb una inversió de la concessió total de 2.935.691 euros. El nou contracte, doncs, ha suposat, d’una banda, que el projecte inicial d’ampliació previst en sis fases, es retalli a només cinc, una decisió que representa la pèrdua de 440 nínxols nous dels fins a 2.082 previstos al contracte de 2010.

També ha representat l’increment de 6 anys de la concessió, que era de 40 anys, i una pujada del 3% de les tarifes en els serveis funeraris a l’equipament com el lloguer de nínxol, entre altres.

L’aprovació, tant del nou contracte amb Monserdà com de l’execució de les obres s’aprovava al ple amb les abstencions de Canviem Mollet o Ara Mollet. 

Edicions locals