Una esllavissada en un talús de la R3 a Parets esfondra part del pati d’una casa

L’Adif assegura que l’ensorrament l’ha produït una fuita d’aigua domèstica i no la falta de manteniment

Societat

Parets del Vallès

Les filtracions produïdes per una fuita d’aigua en una piscina particular és, segons l’Adif, l’origen d’una esllavissada que dijous a la tarda es va produir sobre la via de la línia de tren R3, a l’altura del carrer Àngel Guimerà. L’esfondrament va provocar un esvoranc dins el pati de la casa des del qual es pot veure la via, a uns vuit metres de profunditat, i diverses esquerdes a les tanques que limiten amb la via.

Malgrat la quantitat de terra despresa –que els tècnics de l’Adif van retirar i netejar durant la nit–, l’esllavissada no va afectar la circulació de trens, que van continuar operant amb normalitat tot i que molt lentament en el tram afectat, d’uns 50 metres.

El perill, a prop
Un dels veïns del carrer, Miquel Rossich, explica que “estem preocupats perquè fa temps que les cases d’aquest carrer tenim esquerdes”, i ensenya com el pas del temps i l’eixamplament de la plataforma de la via per part de l’Adif ha provocat l’eliminació d’un camí històric paral·lel al ferrocarril i l’afebliment de les parets laterals de la via. “Els talussos s’aguanten pels arbres que hi ha, però poden cedir i és perillós; de fet, les parets del costat de la via cada vegada són més verticals, han caigut alguns arbres i les cases més velles del carrer ja fa temps que han començat a notar com es produeixen esquerdes”, explica.

Una altra veïna, Ascensión Picazo, en aquest cas del carrer Sardana, a l’altre costat de la via, es mostra sorpresa perquè, segons els va comunicar l’Adif, el talús que estava en més mal estat és el que ara s’està reforçant, al costat dret de la via, i no pas el que ha cedit ara. “És necessari que ho arreglin abans no passi alguna desgràcia”, diu.

L’Adif se’n renta les mans
“El que ha passat no té res a veure amb les obres de reforçament del talús que estem fent a l’altre costat de la via”, afirmen taxatius portaveus de l’Adif, que alhora insisteixen que l’esvoranc l’ha produït una fuita d’aigua en una casa particular. “En cap cas no es pot atribuir l’esfondrament a una suposada falta de manteniment de la línia”, asseguren, “no és un problema estructural”.

Més enllà d’això, es dóna el cas que la duplicació de la línia en aquest tram preveu l’ampliació de la plataforma uns dos metres cap a l’oest –el costat afectat–, de manera que el talús serà encara més vertical. “Esperem que aprofitin per fer-hi un mur de contenció”, diuen els veïns, que fa temps que reivindiquen la millora.

Pendents del desdoblament
Precisament aquesta setmana el Departament de Territori i els ajuntaments de Mollet, Parets, Montmeló, Canovelles, Granollers, les Franqueses i la Garriga han acordat un posicionament comú i consensuat de les millores a incloure en el projecte de duplicació de via del tram Parets-la Garriga de la línia R3, que està redactant Adif.

L’informe, emès pel departament, és un conjunt d’al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental del projecte que elabora el mateix Adif, i que si tot avança com està previst podria començar a executar-se l’any vinent. Una d’aquestes al·legacions –explicava fa uns dies el regidor paretà de Territori, Francesc Juzgado– és, justament, el reforçament dels talussos laterals de les vies en aquest tram amb murs de contenció. 


Edicions locals