Canovelles acosta la realitat del poble gitano a la comunitat educativa

La trobada també pretenia donar a conèixer als professionals de l'educació algunes experiències d'èxit educatiu

Societat

Canovelles

Més de 200 professionals educatius es van reunir dilluns per treballar en la jornada sobre el poble gitano i l'educació que es va organitzar a Canovelles, i que es va cloure amb la voluntat d'establir un treball conjunt en un entorn educatiu global.

Dins del Pla Educatiu d'Entorn de l'Ajuntament i amb la dinamització de la FAGIC, dilluns va tenir lloc a Canovelles la jornada educativa sobre el poble gitano. Les jornades tenien l'objectiu d'acostar la història i la realitat actual del poble gitano a la comunitat educativa i conèixer experiències d'èxit educatiu.

Susana Martínez i José Antonio Moreno –economistes, gitanos i membres de la FAGIC– van ser els encarregats de donar a conèixer la història del poble gitano i d'obrir mirades, trencar esquemes i aprendre eines per usar als centres educatius.

I ho van fer utilitzant la Teoria del Gat de Schrödinger. Per fer-ho, van regalar a tots els assistents una capsa, i en van dipositar una de gegant a l'escenari que van obrir en finalitzar la jornada. La bandera gitana va presidir l'acte amb el simbolisme que representa: el blau del cel, el verd de la terra i la bola del món, que és el seu país.

Els ponents, que han treballat amb la comunitat gitana de Canovelles i que van presentar un vídeo que van gravar amb les famílies, van relatar que els centres educatius de Canovelles estan molt motivats i tenen molta voluntat de treballar i millorar la situació educativa. "La diversitat cultural és una oportunitat de desenvolupament personal, d'aprendre, de maduresa pels infants i pels adults" va concloure el regidor d'educació, Francesc Sánchez.

Durant el torn obert de paraules, es va crear un debat entre els mestres i professors assistents, que va propiciar una desig de treball conjunt en un entorn educatiu global.

A l'acte van assistir-hi l'alcalde, José Orive, que va inaugurar les jornades; Ramón Vilchez, responsable en el consell assessor del pla integral del poble gitano; Simón Montero, president de la FAGIC; Pere Garcia, vicepresident de política i comunicació, Manel Carbonell, vicepresident d'educació, i Juan Cortés, secretari de l'entitat.

Edicions locals