UGT: "La contractació indefinida és una pràctica molt residual"

El secretari comarcal del sindicat, Òscar Riu, denuncia la precarització i la temporalitat dels nous llocs de treball

Economia

“És cert que es creen més llocs de treball i que hi ha una certa recuperació econòmica, però també és cert que la recuperació es fa des de la precarietat laboral més absoluta”, deia el secretari comarcal de la UGT, Òscar Riu, dimecres durant la presentació de l’informe Ombres de la recuperació de l’ocupació i la contractació al Vallès Oriental.

Riu explicava que actualment els contractes temporals representen el 88% del total. Posava com a exemple els 5.790 llocs de treball creats a la comarca el primer semestre d’aquest any, que situen el nombre de treballadors en poc més de 135.725, una xifra encara llunyana dels 152.766 que hi havia abans de la crisi.

Del total dels llocs de treball, el 77,9% (105.734) són per compte d’altri (règim general), i el 22,09% (29.991) són per compte propi (règim d’autònoms).

D’altra banda, Riu va destacar la preocupació del sindicat pel fet que l’economia vallesana es basi, cada vegada més, en el sector dels serveis, “un dels que més precarietat ofereix”. De fet, durant el primer semestre, 7 de cada 10 nous llocs de treball creats a la comarca s’han concretat en aquest sector (63.799 afiliacions). Això fa que estigui per davant de sectors com la indústria (36.354) –que està perdent pes, ja que el 2007 suposava 46.124–, la construcció (5.337) i l’agricultura (244).

Les activitats econòmiques amb més ocupació són el comerç a l’engròs i al detall, l’hostaleria, les activitats administratives i auxiliars, les activitats sanitàries i els serveis socials i administració pública. Segons l’informe, la gran part d’aquesta ocupació es concentra en activitats amb sous més baixos.

Per a Riu, “les dades de l’informe reflecteixen una situació preocupant i demostren que les coses no s’estan fent gens bé, i que aquesta no és la sortida a la crisi que necessitem, ja que la qualitat dels contractes i de l’ocupació se’n veu ressentida”. 

Edicions locals