Veïns de Montornès mostren al ple la preocupació per l'ocupació il·legal d'habitatges

L'Ajuntament es compromet a crear un espai de treball polític i veïnal per afrontar les ocupacions, els actes incívics i la sensació d'inseguretat

La preocupació per la seguretat arran de diversos episodis d'ocupacions il·legals de cases i pisos per part d'una família d'ètnia gitana va portar desenes de veïns al ple municipal de Montornès dijous al vespre. Els veïns, alguns dels quals adherits a la plataforma Montornès Unidos, van reclamar solucions al consistori per evitar les ocupacions i els actes incívics al municipi.  

Veïns de Montornès estan en alerta des de fa unes setmanes arran de l’ocupació d’una segona residència del municipi per part de famílies d’ètnia gitana, una ocupació d’habitatge –al carrer Salvador Seguí– que s’afegeix a altres que ja fa mesos que hi ha en altres pisos del municipi per persones del mateix col·lectiu.

Les ocupacions i alguns suposats episodis d’incivisme per part d’aquestes persones va motivar la creació d’un grup a Facebook, Montornès Unidos –que ja compta amb més de 2.000 seguidors–, per denunciar la sensació d’inseguretat i per tal que els veïns avisin si veuen al poble persones sospitoses de fer noves ocupacions i mirar d’evitar així un suposat efecte crida.

Representants d’aquesta plataforma, juntament amb desenes de veïns, van assistir al darrer ple municipal, dijous, per traslladar al govern la seva inquietud. “Volem que es convoqui la junta de seguretat, que hi hagi més presència policial i informació de l’Ajuntament”, reclamava José Rodríguez, de Montornès Unidos.

Els veïns també van demanar a l’Ajuntament que mentre duri l’ocupació el consistori es faci càrrec dels pagaments de l’IBI i dels subministraments de la casa, i que convoqui una reunió entre l’associació de veïns, el consistori i el patriarca del clan per exigir la desocupació immediata de l’habitatge i el compliment de les normes de civisme i convivència en cas que aquestes persones continuïn vivint al municipi.

Un espai de treball conjunt
El govern municipal, per la seva banda, assegurava que “no girem l’esquena a cap problema per molt complex que sigui”, i en aquest sentit es comprometia a crear un espai de treball, polític i veïnal, per afrontar aquesta situació de manera conjunta. “No neguem el problema, però cal mantenir la calma; hem de treballar aquest tema amb discreció i sense generar alarma”, deia l’alcalde, José Antonio Montero, qui alhora negava que Montornès fos un municipi insegur. “Tot és millorable, però no falta seguretat. El problema és la percepció d’inquietud que generen determinats comentaris a les xarxes socials”, assegurava.

Montero també recordava que el problema de les ocupacions il·legals ve de lluny i indicava que a Montornès l’índex d’ocupacions és més baix que en altres indrets. “Hem fet porta a porta per fer un seguiment de les ocupacions; els Serveis Socials fan una gran feina, no és només una qüestió policial”, deia.

D’altra banda, el cap de la policia local, Joan Guitart, va assistir al ple per tranquil·litzar els veïns i explicar el funcionament de la policia davant els dubtes sobre la falta d’efectius.
Edicions locals