Granollers vol mantenir la tendència del pressupost a l'alça

Augmenten els indicadors de reactivació econòmica, com la recaptació de l’IAE i l’impost de construccions

Economia

Granollers

L’Ajuntament de Granollers treballa en el pressupost general municipal per a 2017, que està previst que dugui a aprovació a finals de novembre, en el ple ordinari. Tot i que s’està acabant de perfilar, el regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, ja ha avançat que preveu un “lleuger increment” en el pressupost d’ingressos i despeses, gràcies a l’increment de recaptació en alguns impostos que permeten entreveure certa reactivació econòmica.

És el cas, per exemple, de l’impost d’activitats econòmiques que, malgrat algunes bonificacions que els darrers anys l’han fet pressupostar a la baixa, ha permès una recaptació lleugerament per sobre de la previsió –per exemple, el 2015 es pressupostaven ingressos de 4,2 milions per aquest concepte, i finalment van ser-ne més de 4,4. És també el cas de l’impost de construccions, instal·lacions i obres, pel qual l’any passat es van arribar a recaptar prop de 900.000 euros, el doble del que es preveia en el pressupost, però encara molt lluny dels més de 5 milions de fa 10 anys.

Els impostos directes suposen una tercera part dels ingressos del pressupost (aquests any, prop de 26 milions d’euros) i és important també la quantitat (uns 15,4 milions) que es recapta per mitjà de taxes i preus públics. Precisament, la setmana passada s’aprovaven les ordenances fiscals, que congelen aquests tributs per cinquè any consecutiu. De fet, els consistoris han tendit els últims anys a contenir-los, tot i que els primers anys de la crisi es van resistir a congelar-los –més aviat al contrari, la pressió fiscal als ciutadans va créixer fins al 2013.

Edicions locals