Protecció Civil prova avui les sirenes que alerten la població en cas d'accident químic
Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba fan proves aquest dilluns al matí
Canovelles, Granollers, Gualba, Montornès del Vallès, Sant Celoni
Protecció Civil de la Generalitat prova avui, 21 de novembre, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat que alerten la població en cas de risc químic. Al llarg del matí, entre les 10 h i les 12.50 h, s’activaran seqüencialment les sirenes d’avís de risc químic ubicades a 36 municipis catalans.
En el cas del Vallès Oriental sonaran les alarmes de risc químic que hi ha a Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba.Aquest exercici es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en què es pot escoltar el so i també serveixen per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real, el més bàsic dels quals és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici tancant portes i finestres i desconnectant la ventilació exterior fins que passi el perill.
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.
L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
Durant la prova, també es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real i s’informa pel twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes en cada municipi, com es faria en cas d’accident real.
Com en edicions anteriors, el CECAT enviarà un sms a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat.