Tot a punt per al Gran Recapte d'Aliments

El Banc dels Aliments espera recollir més de 240 tones d’aliments entre divendres i dissabte al Vallès Oriental

Societat

Granollers, Mollet, Parets, Caldes, Sant Celoni, Montornès, Sant Fost, Martorelles, l’Ametlla, la Garriga, Canovelles, Cardedeu, Sant Feliu, Llinars, les Franqueses, Santa Eulàlia, Lliçà d’Amunt... un total de 28 municipis del Vallès Oriental tindran punts de recollida del Gran Recapte d'Aliments que el Banc dels Aliments celebrarà aquest divendres i dissabte en desenes de supermercats, botigues i establiments.

“Amb els nervis lògics de cada any, tot està a punt per al Gran Recapte. Al Vallès Oriental comptarem amb 137 punts de recollida d’aliments repartits entre supermercats, mercats i altres establiments més petits. El repte serà possible, n'estem segurs, gràcies a l’ajuda dels més de 1.200 voluntaris que hi participaran al Vallès i les aportacions que de ben segur faran els vallesans”. Ramon Mora, coordinador del Banc dels Aliments del Vallès Oriental, es mostra convençut que l’edició d’enguany se saldarà “amb els mateixos o millors resultats que l’any passat”.

Alguns dels factors que poden resultar clau en aquest sentit van estretament lligats a la incipient recuperació de l’economia, un aspecte que els responsables del Banc dels Aliments ja destacaven en la seva presentació a Granollers a principis d’octubre.

Al Vallès Oriental la recollida d’aliments es farà en 28 municipis, entre els quals Granollers, Mollet, Parets, Caldes, Sant Celoni, Montornès, Sant Fost, Martorelles, l’Ametlla, la Garriga, Canovelles, Cardedeu, Sant Feliu, Llinars, les Franqueses, Santa Eulàlia, Lliçà d’Amunt... Les poblacions amb més centres de recollida són Granollers (23), Mollet i Sant Celoni (9), Parets (8), Lliçà d’Amunt (7) i Cardedeu i Montornès (6).

Els productes recollits seran destinats a unes quantes entitats solidàries de la comarca, que repartiran els aliments entre les més d'11.500 persones que es beneficien d’aquestes ajudes a la comarca. La més representativa de totes elles i la que més ajuda reparteix és el Xiprer, que ofereix aliments a més de 3.000 persones de Granollers i poblacions veïnes com Canovelles, les Franqueses i la Roca del Vallès. Els aliments recollits amb aquesta iniciativa representen el 20% dels recollits durant tot l’any.

Com en anys anteriors, Mora remarca la importància que tenen els voluntaris. A l’inici de la campanya se'n necessitaven un total de 1.500, una quantitat que tot i que no s’ha assolit, “sí que superarà, crec, els 1.200”, diu. “Molts voluntaris s’apunten sempre a última hora, la qual cosa ens obliga a fer un esforç per coordinar-ho tot bé, però d’això ja en som conscients”, destaca Mora.

Els llegums, millor cuits
El paper dels voluntaris resulta fonamental per portar a terme aquesta complexa iniciativa participativa i solidària. Sota el control dels coordinadors, els voluntaris atenen el punt de recollida, gestionen les donacions dels ciutadans i també són responsables de recomanar quins són els productes bàsics més necessaris. La majoria d’ells cobreix un torn de 4 hores de durada.

Els aliments recomanats són oli, llet, conserves (peix i verdures). Els voluntaris, com ja han fet altres anys, tornaran a recomanar als ciutadans que en cas de col·laborar amb llegums –com llenties, cigrons i mongetes– optin per productes cuits, per ajudar les persones que pateixen les conseqüències de la pobresa energètica.

Una vegada recollits els aliments, que són dipositats en unes banyeres de cartró, són traslladats als espais d’entrega ja acordats de cada municipi, de manera que tots els aliments recollits a la comarca es queden al Vallès.

254.542 quilos l’any passat
En la passada edició i segons dades facilitades pel Banc dels Aliments, a les poblacions del Vallès Oriental es van recaptar 254.542 quilograms d’aliments bàsics en gairebé 129 punts habilitats de 23 cadenes alimentàries. Van participar-hi prop de 800 voluntaris i els aliments recollits es van entregar a les 28 entitats col·laboradores del Banc dels Aliments al Vallès.

A Catalunya, es van aconseguir recaptar 4.642 tones d’aliments bàsics en gairebé 2.500 punts habilitats a 370 municipis. 

Edicions locals