Els Agents Rurals intervenen a Vallgorguina més de 120 amfibis i rèptils de fauna salvatge protegida

Les espècies haurien arribat al medi natural a través d’un particular del Vallès Oriental

Societat

Vallgorguina

Membres del Cos d’Agents Rurals han dut a terme un operatiu especial per tal d’intervenir i retirar els exemplars de fauna salvatge protegida que es trobaven albergats en unes instal·lacions de Vallgorguina. Algunes de les espècies, fins i tot, són amenaçades a la categoria de vulnerable.

Les investigacions d’aquest presumpte delicte contra la fauna van començar arran de la comunicació del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona, que informava de la presència, en diferents punts del parc del Montnegre i Corredor, d’exemplars de tritó alpí. Aquesta espècie compta amb una població contínua al centre d’Europa i un nucli aïllat a la serralada cantàbrica, motiu pel qual es va sospitar que poguessin haver estat introduïts i alliberats en el territori català sense cap tipus de control administratiu.

Durant la investigació del cas es va localitzar, a Vallgorguina, unes instal·lacions idònies per a albergar amfibis i rèptils i també es va haver d’esbrinar qui n'era el responsable. Després d'escorcollar les instal·lacions, es van localitzar un total de 122 exemplars de rèptils i ambifis, que van identificar tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Aquestes espècies de la fauna salvatge es troben protegides arreu de l’Estat espanyol i algunes són originàries de Catalunya. Algunes, fins i tot, són espècies amenaçades a la categoria de vulnerable.

L’alliberament incontrolat d’amfibis al medi natural pot comportar un perjudici greu per a la població autòctona, ja que alguns d'aquests animals poden provocar la mort massiva de diverses espècies d’amfibis perquè poden ser portadors d'agents infecciosos. De fet, ara s’estan duent a terme anàlisis per descartar que els amfibis intervinguts puguin ser portadors o no d’aquests agents, que alhora es podrien transmetre a les espècies autòctones.

La investigació continua oberta i ara cal determinar si els tritons alpins trobats al parc del Montnegre i Corredor podrien procedir de les instal·lacions de Vallgorguina i si hi havia cap relació amb la persona investigada.

Els animals intervinguts es troben al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.

Edicions locals