Rosa M. Arrazola i M. Teresa Rabal guanyen els premis Òmnium de poesia i novel·la amb textos sobre la dona

Radio Arrels, de la Catalunya Nord, va rebre el reconeixement Ramon Casanovas a l'acció cívica a favor de la llengua catalana

Cultura

Dos treballs dedicats a la dona han estat els guanyadors dels premis de poesia i novel·la de la 27a edició de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, organitzada per Òmnium. Divendres la Sala Tarafa acollia l'acte de lliurament de guardons, conduït per l'actor Toni Albà, qui hi feia gala de les imitacions que l'han fet famós.

La barcelonina Rosa Maria Arrazola i Díaz guanyava el Premi de Poesia Estabanell Energia amb l'obra Buit de març, un "poemari sòlid, ben defensat, amb cites que ens toquen d'aprop, i sobre la situació de les dones arreu del món", explicava el jurat. Per la seva banda, Arrazola recordava tant les escriptores que l'han precedit com les alumnes que li confien les seves experiències, que li han inspirat un llibre que "és un crit que demana el reconeixement, la igualtat i el respecte".

En canvi, el Premi de Novel·la Josep Saperas es quedava a la comarca, concretament a la Garriga, el poble de Maria Teresa Rabal i Verdaguer, autora d'Aquell petit triomf, la seva primera novel·la. "No m'esperava guanyar i n'estic molt contenta", deia breument en recollir el guardó.

Òmnium també lliurava la quarta edició del Premi Eugeni Xammar de Comunicació, patrocinat per Elèctrica Canet, i que es va atorgar al projecte multiplataforma Sona en català, també de la Garriga. Nascut com un programa musical a Ràdio Silenci, s'ha convertit en una proposta transmèdia de difusió de la música en català.

El jurat destacava "la tasca per al país de tots els professionals que es dediquen a la informació de proximitat, amb propostes d'alta qualitat que han contribuït a fer de Catalunya un país avançat i integrador". Així, el jurat feia un reconeixement a "la qualitat i la tasca informativa" de l'AraGranollers, així com atorgava un accèssit a Josep Maria Codina pel seu treball d'investigació sobre la relació epistolar entre el forner Martí Vilaró i l'escriptor Josep Pla.

Propostes dels Països Catalans
El sisè Premi Ramon Casanovas a l'acció cívica a favor de la llengua catalana requeia enguany en Ràdio Arrels, que des de fa 35 anys emet íntegrament en català al territori de la Catalunya Nord, a qui Òmnium agraïa "el coratge i la persistència". Els seus responsable asseguraven que "en els darrers anys el català ha guanyat prestigi, i esperem haver-hi tingut a veure en part". Ràdio Arrels instava al públic a ajudar-los amb la nova pàgina web que està impulsant per mitjà del micromecenatge a la plataforma Tot Suma.

D'altra banda, el 16è Premi Jaume Camp de Sociolingüística va ser per a Natxo Sorolla i Vidal, pel seu treball Tria de llengües i rols sociolingüístics a la Franja des de la perspectiva de l'anàlisi de xarxes socials, que demostra com la generació dels 90 interacció en castellà, malgrat fa 10 anys, un 90% de la població de la Franja sabia parlar català.

El lliurament de premis va acabar amb diversos reconeixements "a la gent que va mantenir la capacitat de treballar quan no era tan fàcil", deia el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. L'entitat feia dos reconeixements especials, a Joan Sala Vila, un dels impulsors de la Festa de les Lletres, i Agustí Molet, que va impulsa la flama del Canigó per Sant Joan. També es reconeixia la tasca de Tradicions i Costums de Mollet pel foment de la sardana.

Finalment, l'acte acabava amb unes paraules de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui recordava que l'any vinent es commemorarà el centenari del naixement de Jaume Camp i Ramon Casanovas –"persones clau de la ciutat"–, i del president Cuixart, qui recordava que "la societat que dóna accés a la cultura, és una societat lliure".

Edicions locals