Lliçà d’Amunt es converteix en municipi d’acollida

L'Ajuntament de Lliçà és el primer de l'àmbit de Barcelona que signa un conveni amb la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat

Societat

Lliçà d'Amunt

La junta de govern local de Lliçà d'Amunt va aprovar, el passat 7 de novembre, el conveni de col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, una entitat sense ànim de lucre que treballa per afavorir els processos d’integració social de les persones refugiades i immigrants a Catalunya. Aquest és el primer conveni d’acollida a tota la província de Barcelona que gestiona una institució local per l’acolliment de refugiats al seu municipi.

Lliçà d'Amunt s'ha convertit formalment en un municipi d'acollida. Després que el ple municipal del 24 de setembre de 2015 aprovés per unanimitat una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima de conflictes armats al Mediterrani, la regidoria de Cooperació ha estat treballant amb la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) per fer possible aquest compromís.

Així, l'objectiu del conveni entre l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt i la CCAR és oferir una nova oportunitat a una família d’acollida perquè aconsegueixi, de manera progressiva, refer la seva vida, inserir-se socialment i laboralment i viure de manera autònoma.

Aquest procés consta de tres fases principals: l’acollida, on les persones refugiades compten amb places d’acollida residencial, es gestiona la situació legal i es comencen a posar les bases del procés d’inclusió social; la integració, en què es fomenta la seva inserció sociolaboral i el seu accés a l’habitatge; i l’autonomia, en què se’ls fa un seguiment més puntual. La funció de Lliçà d'Amunt com a municipi acollidor estaria situat en la segona fase.

L'Ajuntament també es compromet a donar suport i acompanyament a les persones acollides en tots aquells aspectes que necessitin i que siguin competència d’aquest organisme (empadronament, escolarització, atenció social, orientació laboral, etc.).  En aquest sentit, s’ha creat una mesa d’acollida amb la implicació de diferents regidories (Cooperació, Ocupació, Educació, Salut Pública, Acció Social...) que es coordinen per poder tirar endavant aquest projecte, que a finals de mes es farà realitat amb l’acolliment d’una família de refugiats a Lliçà d'Amunt.

Edicions locals