Farmàcies del Vallès Oriental prenen el pols gratuïtament per prevenir l'ictus

Ajuntaments i farmàcies s'adhereixen a la campanya Pren-te el pols

Societat

Desenes de farmàcies del Vallès Oriental s'han adherit a la campanya “Pren-te el pols”, un programa de detecció de les arítmies cardíaques per prevenir l’ictus, malaltia que aquest any centra La Marató de TV3 del 18 de desembre. Fins al dia 20 de desembre, les persones majors de 60 anys poden anar a qualsevol de les farmàcies que hi participen, als CAP i a l'Hospital i prendre’s el pols de manera gratuïta. Si es detecta alguna irregularitat, es derivarà la persona al centre de salut.

La campanya, a la qual s'han adherit ajuntaments com el de Mollet i Granollers, entre altres, pretén millorar la detecció, el diagnòstic i el tractament de les persones que tenen arítmia i no ho saben a través de les farmàcies comunitàries, que juguen un paper clau en aquesta iniciativa.

La campanya “Pren-te el pols” està organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Les farmàcies dels territoris que s’hi han adherit ofereixen la possibilitat a les persones de 60 anys o més que s’hi prenguin el pols gratuïtament.

L’ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, per embussament o trencament d’una artèria, que afecta cada any unes 13.000 persones a Catalunya, la meitat de les quals aproximadament queden amb seqüeles permanents o diferents nivells de discapacitat. És la primera causa de mort en dones i la tercera, en homes. Es calcula que un de cada cinc ictus està relacionat amb la fibril·lació auricular, el tipus més corrent d’arítmia cardíaca: detectar-la, doncs, és una manera de prevenir l’ictus. S’estima que entre el 8 i el 10% de la població de més de 60 anys té arítmia.

Edicions locals