Pimec i Fecec engeguen un programa per facilitar la reincorporació a la feina després de patir un càncer

Indústries Tapla és la primera firma adherida i rebrà l'assessorament d'una agent contractada per al projecte

Economia

Granollers

Pimec del Vallès Oriental i la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (Fecec) han signat un conveni per impulsar el projecte pilot Càncer a la feina, un programa de suport a empresaris, treballadors i autònoms amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats d'informació i assessorament davant una diagnosi de càncer en un treballador. "Qui pateix càncer a vegades té dificultats per tornar a la feina", alertava Josep Lluís Santamarta, vicepresident de Pimec a la comarca.


De fet, el president de Fecec, Ramon Miralles, indicava com per mitjà d'un estudi elaborat el 2014 sobre com millorar l'experiència de supervivents de càncer, es va evidenciar que "hi ha necessitats no resoltes, com la gestió de les seqüeles, els problemes econòmics i la reincorporació al mercat laboral. Moltes dones que han superat un càncer de mama tenen dificultats per mantenir el lloc de treball", ha destacat Miralles, qui recordava que hi ha un 1,6% de creixement anual de dones que sobreviuen un càncer, i un 1,7% en el cas dels homes.

Miralles explicava que la casuística pot ser molt variada, depenent del tipus d'empresa i de la relació contractual, i també en el cas que sigui l'empresari qui emmalalteix. El president de Fecec posava com exemple el "fet freqüent de bancs que no renoven les polisses de crèdit a autònoms que han patit un tractament oncològic".

Des de l'entitat consideren molt important crear aquest marc per a informar a Pimes i autònoms, ja que "molts empresaris es preocupen per les baixes i el rendiment del malalt i no saben com actuar". Càncer a la feina, inspirat en experiències al Regne Unit i Dinamarca, dotarà els interessats de material informatiu específic, així com d'un agent assessor, que començarà a treballar a Indústries Tapla, la primera empresa del Vallès Oriental que s'ha adherit al programa. "El nostre principal actiu són les persones i sabem que, quan algú rep el diagnòstic de càncer, hi ha una doble preocupació, la de la salut i la de la feina. Volem que aquestes persones se sentin millor", explicava Montse Ramon, directora financera de Tapla, de Lliçà de Vall.

L'acte de signatura del conveni va comptar també amb la presència de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui va lloar el treball en xarxa i un "conveni que parla de drets i que reflecteix els millors valors que hem de tenir", i la gerent d'Oncovallès, Carme Grau, qui considerava el projecte "un acte d'amor".

La representació sindical també hi era present. D'una banda, el secretari general de CCOO a la comarca, Gonzalo Plata, destacava la "valentia de Pimec, per prendre com a model una empresa moderna, de futur, que aposta per la qualitat laboral i la responsabilitat social". D'altra banda, el seu homòleg a la UGT, Òscar Riu, reconeixia que el projecte "cobreix una mancança i ens ajuda a tots".

Edicions locals