Unió de Pagesos farà una marxa del 26 al 28 de gener per defensar la dignitat del camp

La marxa de tractors des de diferents punts de Catalunya acabarà en una gran manifestació a Barcelona el 28 de gener

Economia

Unió de Pagesos convoca la pagesia de tot Catalunya a una mobilització general del 26 al 28 de gener en defensa de la dignitat del camp català i pel reconeixement social de l’activitat agrària. Amb el lema Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, aquesta acció es porta a terme per la necessitat de renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi polític i social que viu Catalunya.

La marxa de tractors sortirà el 26 de gener de les comarques de Muntanya, les de Lleida, les de la Catalunya Central, les de Girona, les del Camp Tarragona, les de les Terres de l’Ebre, i les de l’Àrea Metropolitana cap a la capital.

Segons Unió de Pagesos, el nou model de país ha d’incardinar la Catalunya pagesa per les seves funcions: assegurar la provisió d’aliments a la població, la conservació dels recursos naturals i el manteniment del paisatge agrari i rural; i garantir l’ocupació equilibrada del territori.

El sindicat fa una crida a lluitar amb Unió de Pagesos perquè les institucions del país respectin el mandat de les eleccions sindicals al camp. En les darreres eleccions celebrades el març del 2016, Unió de Pagesos va obtenir les 2/3 parts de la representativitat de la pagesia, i aquesta confiança obtinguda és un instrument de validació democràtica de les negociacions, els acords i les iniciatives empreses sobre el camp català. Per això, el sindicat denuncia que càrrecs polítics no fan complir aquesta representativitat en el conjunt dels organismes, que van dels òrgans sectorials del Departament d’Agricultura fins a les juntes rectores dels parcs naturals.

D’altra banda, el sindicat també exigeix que no es menystinguin les polítiques agràries establertes en diferents ocasions pel Parlament de Catalunya, com el Programa de Desenvolupament Rural, "cosa que comporta retallades injustificables en la modernització de les explotacions, en mesures socialment sensibles com les d’agroambient i clima, les adreçades a les produccions ecològiques i les compensatòries de l’activat agrària en zones desafavorides i de muntanya".

Per Unió de Pagesos, ara més que mai urgeix un paquet legislatiu que garanteixi la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris. També considera que l’Administració ha de garantir que l’accés de la població al medi rural i natural tingui en compte la convivència amb les activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

D’altra banda, l’increment de l’impacte de la fauna cinegètica, protegida i salvatge any rere any provoca importants pèrdues a els explotacions agràries. Per al sindicat, és del tot imprescindible un replantejament urgent en la gestió de la fauna salvatge a tot el territori, així com una legislació que garanteixi uns espais agraris protegits i productius, estudis d’impacte agrari que minimitzin i corregeixin els impactes de les infraestructures, l’homogeneïtzació de les normatives que regulen el sòl no urbanitzable i l’establiment del pla sectorial agrari.

Edicions locals