ICV-EUiA de Montmeló s'absenta del ple de pressupostos en protesta per "l'actitud antidemocràtica" de l'alcalde

La suspensió del ple extraordinari per part de l'alcalde desencadena la tensió entre oposició i govern

Política

Montmeló

La tensió entre l'alcalde de Montmeló, Antoni Guil, i el partit a l'oposició, ICV-EUiA, ha pujat de to en els darrers dies. Dimarts, el ple aprovava els pressupostos municipals per a 2017 amb l'absència a la sessió dels regidors d'ICV-EUiA, que no van assistir al ple en protesta pel que consideren una "actuació antidemocràtica" de l'alcalde.

El detonant del conflicte entre govern i oposició es va donar dijous de la setmana passada en l'inici del ple extraordinari, en què estava prevista l'aprovació del pressupost municipal. Abans de començar la sessió, el portaveu d'ICV-EUiA, Jordi Manils, va demanar la paraula per exposar una qüestió d'ordre.

En la seva intervenció, Manils denunciava els retards en el lliurament al seu grup de documentació com actes de plens i decrets d'Alcaldia, un fet que "impossibilita fer un seguiment adequat de l'acció de govern". En el cas del pressupost, el portaveu explicava que la documentació la van rebre 48 hores abans del ple i que no havien tingut temps suficient per estudiar-la. Manils assegurava que "això no respon a un oblit ni a una qüestió tècnica, sinó que respon a una dinàmica".

Davant aquesta intervenció, Guil va interrompre Manils, a qui no va deixar acabar la seva exposició, i, davant les insinuacions del grup d'ICV-EUIA, va assegurar que "no existeix cap instrucció política per demorar el lliurament de documentació". Així, doncs l'alcalde va proposar als tres grups del Plenari Municipal la suspensió del ple i la seva convocatòria per al dimarts 27 de desembre, amb l'objectiu que tots els grups haguessin tingut temps de poder analitzar els punts en detall.

Reacció d'ICV-EUiA
En un comunicat emès el mateix dia en què estava previst el ple, la Comissió Executiva d’ICV-EUiA de Montmeló, titllava aquests fets de "lamentables" i reprovava l’actitud de l’alcalde que "va usurpar el dret d’ús de la paraula al portaveu d’ICV-EUiA retirant-li el legítim dret d’exposició d’una qüestió procedimental en els termes previstos per la llei". "L’actitud de prepotència i supèrbia de l’alcalde, així com la prohibició al nostre portaveu d’acabar la seva explicació fins en dues ocasions més, són absolutament impròpies de qualsevol demòcrata", apuntaven en el comunicat.

ICV-EUiA considerava la decisió de suspendre el ple com una decisió "autoritària i infantil, representativa de qui no accepta la diferència d’opinions", anunciaven que no assistirien al ple i reclamaven a Guil, que "demani disculpes públiques per la seva actitud autoritària i antidemocràtica".

Sobre l'aprovació del punt de pressupostos, ICV-EUiA ha anunciat que presentaran al·legacions formals als Pressupostos Municipals, amb les seves consideracions i propostes.

Edicions locals