Veïns i científics acorden com adaptar la conca de la Tordera al canvi climàtic

La presentació es farà aquest dimarts a la Rectoria Vella de Sant Celoni

Societat

Sant Celoni

Aquest dimarts, la Rectoria Vella de Sant Celoni acull l'acte final del projecte europeu BeWater, en el qual es presentaran les 33 accions recollides en el Pla d'Adaptació de la Conca de la Tordera, un dels quatre plans desenvolupats pel projecte juntament amb tres més de Xipre, Eslovènia i Tunísia.

L'acte, obert a tothom, també ha de servir per valorar les opcions reals d'implementar el pla d'adaptació, elaborat a partir de la col·laboració entre científics, gestors i un ampli ventall de persones i col·lectius relacionats amb la conca de la Tordera.

Els plans de les quatre conques presentats pel BeWater a l'octubre pretenen assegurar la quantitat i la qualitat de l'aigua. En total proposen 102 opcions de gestió que es podrien adoptar en els futurs processos de planificació per al desenvolupament de cada conca.

Pel que fa a la conca de La Tordera, el grup de treball ha elaborat el primer pla d'adaptació a escala de conca que s'ha fet a Catalunya. En total, es proposen 33 accions per a assegurar la quantitat d'aigua, millorar la salut de l'ecosistema, mantenir o millorar la qualitat de l'aigua i fer una gestió integral de l'aigua. 

Les accions prioritàries són acordar estratègies de gestió forestal adaptativa; crear un centre de participació permanent, que sobretot faciliti l'accés a la informació i potenciï la iniciativa i la participació de la societat en processos de decisions que els afecten directamen; mantenir el règim de cabal ecològic del riu, és a dir, el cabal mínim per garantir que el riu pugui mantenir les seves funcions vitals; i crear un pla integral per a la protecció del delta de la Tordera que protegeixi i recuperi les zones humides, els aqüífers, la costa, els ecosistemes marins i altres espais naturals.


Edicions locals