Mons Observans estrena una maqueta tàctil per a persones cegues i sordes

El jaciment romà de Can Tacó, entre Montmeló i Montornès, reprodueix a escala l'antic presidium del segle II aC

Societat

Montmeló, Montornès del Vallès

Representants de l'ONCE i de la Diputació de Barcelona, acompanyats pels alcaldes de Montornès i de Montmeló, van assistir la setmana passada a la presentació de la visita guiada inclusiva per a persones amb discapacitat visual i auditiva que es preveu posar en marxa aquest any 2017 al jaciment romà de Mons Observans.

Mons Observans serà el primer jaciment romà de Catalunya que comptarà amb una visita adaptada per a persones amb discapacitat visual i auditiva. La iniciativa compta amb el suport de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, i està inclosa en el projecte La mirada tàctil, que incorpora noves claus de lectura interpretativa dels espais museístics per assegurar l'accessibilitat cultural a tots els visitants.

En el cas de Mons Observans, s’ha creat una maqueta que reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium romà a mitjan segle II a de C amb l’objectiu que les persones amb discapacitat visual puguin reconèixer els diferents elements del conjunt a través del tacte. També hi ha diversos punts al jaciment per poder palpar les diferents textures dels materials constructius.

Complementant l'acció, s’han editat vídeos explicatius especialment dirigits a persones amb discapacitat visual i auditiva. Els vídeos, que ja es poden veure a través de YouTube, ofereixen els continguts adaptats de la visita en àudio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signant i subtitulats per a la comunitat sorda oralista.

Edicions locals