Les naus de Ficosa a Mollet recuperaran l’activitat productiva

Obertes les negociacions perquè s’hi pugui dur a terme producció d’alt nivell tecnològic

Economia

Mollet del Vallès

Ficosa, grup multinacional dedicat a la fabricació i comercialització de sistemes i components per a automòbils, ha iniciat converses amb l’Ajuntament de Mollet per reprendre l’activitat a les naus que té en propietat al polígon de Can Magarola, que van estar operatives fins al 2011.

Tot i que l’empresa no ha volgut avançar quin abast tindria el retorn de l’activitat a Mollet, fonts properes a la negociació apunten que la producció que es duria a terme a les naus molletanes no seria directament de Ficosa, sinó d’un dels seus proveïdors amb una línia de producció amb un alt contingut tecnològic.

El motiu de l’ocupació de les naus de Can Magarola respondria a la necessitat d’incrementar l’espai per desenvolpar la seva activitat, ja que les instal·lacions de Viladecavalls, al Vallès Occidental, on Ficosa va traslladar-se el 2011, haurien quedat al límit de la seva capacitat.

Un tancament traumàtic
La fi de la producció de Ficosa a Mollet va comportar un tancament traumàtic que va afectar centenars de treballadors. A finals de 2011, Mollet perdia un referent industrial i tecnològic després de 15 anys en què la relació entre empresa i ciutat havia estat gairebé idíl·lica. Primer Mollet esdevenia el centre de producció de retrovisors més important del grup i el 2004 es convertia en el cervell de la multinacional catalana, amb el centre de R+D Pujol i Tarragó, tot un orgull per al municipi que presumia d’aquest complex d’alt nivell tecnològic.

La crisi, però, també afectava Ficosa. Durant el 2009, la companyia es va veure fortament castigada per la crisi del sector de l’automoció, amb 642 milions d’euros al tancament de l’any, una xifra que suposava una caiguda del 20% respecte a l’exercici anterior. Ficosa ja va registrar números vermells de més de 8 milions d’euros el 2008, així que les pèrdues acumulades superaven els 50 milions.

Davant d’aquesta situació, Ficosa decidia arreplegar-se i reubicar les seves seus catalanes a les instal·lacions de l’antiga Sony, a Viladecavalls (Vallès Occidental).
La decisió va suposar els trasllat dels 350 enginyers que treballaven a Mollet a la nova seu de recerca.

El tancament de Ficomirrors, divisió del grup Ficosa dedicada a la fabricació de retrovisors a Mollet, va ser, però, més traumàtic, ja que va comportar el trasllat de la producció a Sòria i la incertesa d’un centenar d’empleats. Després de vagues dels treballadors i tenses negociacions, finalment s’arribava a un acord pel qual l’empresa facilitava el trasllat dels treballadors que ho volguessin a Sòria i indemnitzava els que no acceptaven el trasllat.

Edicions locals