Josep Maria Pou recull el Gaudí d'Honor amb un discurs contra la precarietat i la complaença

El molletà rebia diumenge a la nit el premi de l'Acadèmia del Cinema Català a la seva trajectòria

Cultura

Mollet del Vallès

Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, 1944) va convertir-se ahir a la nit en la novena personalitat que rep un Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter. L'actor, director i gestor teatral va recollir el guardó de mans d'Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia, entre els aplaudiments i les ovacions del públic de l'Auditori Fòrum-CCIB. Pou va oferir, visiblement emocionat, un discurs reivindicatiu i crític contra la precarietat laboral del sector artístic.

"S'ha de tenir talent, però també tenir feina. En aquest país, hi ha molt talent, el que no hi ha és feina", va sentenciar l'actor, que també va fer un al·legat contra la complaença: "He llegit en els darrers dies que, malgrat la misèria, tenim un cinema fantàstic. Mentida. Hem d'exigir treballar en les condicions necessàries. Som professionals, no aficionats voluntaristes".

Pou va acabar de reblar el clau tot fent esment a l'obra L'oncle Vània del dramaturg rus Txékhov i les paraules  "treballarem, oncle Vània, i després reposarem", una referència que va acabar d'arrencar l'aclamació total del públic.

Mig segle dalt dels escenaris
L'any que ve, Josep Maria Pou complirà 50 anys dedicats a la professió d'actor. El molletà va iniciar-se en el món de la interpretació de ben jove. Després dels primers anys fent papers al teatre d’aficionats i universitari, que practicava entre Mollet i Tarragona, va marxar a Madrid el 1967 per estudiar a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic. Allà, i només al cap d’un any d’haver-s’hi traslladat, va debutar amb l’històric Marat Sade, que llavors dirigia Adolfo Marsillach. Des d’aleshores, la trajectòria teatral del molletà no ha parat de créixer. Actualment, a banda d’actor, és director artístic del Teatre Goya de Barcelona.

Paral·lelament a la seva carrera al teatre, Josep Maria Pou ha participat a la petita i la gran pantalla. Ventura Pons, Pere Portabella, José Luis Garci o Carlos Saura són només alguns dels cineastes que l’han dirigit. En televisió, destaca el seu paper a la sèrie Estació d’enllaç de TV3. El seu darrer projecte és la producció La Catedral del mar, l'adaptació televisiva del best seller d'Ildefonso Falcones.


Edicions locals