L’ocupació de sis pisos en un bloc de la Llagosta deixa diverses famílies sense la seva nova casa

El bloc del carrer Sant Francesc és propietat de BBVA, qui ja tenia reservats onze dels dotze habitatges

Societat

La Llagosta

Dues ocupacions organitzades a un bloc de nova construcció del carrer Sant Francesc de la Llagosta ha deixat una desena de famílies sense el seu nou habitatge. Ara els afectats estudien fer una denúncia conjunta per "ocupació indigna".

El bloc és propietat del BBVA, qui, després que la constructora fes fallida, va acabar l’edificació i va posar els pisos a la venda. Actualment, onze dels dotze pisos ja estaven reservats a famílies que en els propers dies havien de signar el contracte d’arres per acabar de formalitzar la compravenda i que han pagat una mitjana de 500 euros per la taxació del pis. “La majoria som famílies treballadores a qui ens ha costat molt accedir al crèdit i ara arriba un grup que volen passar per davant de nosaltres i a més gratis”, explica Josep Martínez, un dels afectats i cofundador de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de la Llagosta.

Cop de peu a la porta
El malson per a aquestes famílies començava dimarts, quan un grup de joves d’entre 16 i 20 anys ocupaven sis dels dotze pisos de la propietat amb el mètode del cop de peu a la porta. La primera ocupació de dos pisos es feia dimarts al migdia. Segons Martínez, els mateixos ocupes haurien trucat als Mossos per autodenunciar-se. “Truquen a la policia per dir que porten més de 48 hores al pis i així evitar un desallotjament forçós”, explica.

Després de la primera ocupació, Prosegur, alertada per l’empresa que venia els pisos, va poder instal·lar sis portes antiokupes, però no van poder acabar la feina i la mateixa nit de dimarts es van ocupar quatre pisos més, unes ocupacions per les quals “els mateixos ocupes diuen que han pagat uns 600 euros perquè els obrissin els pisos”, assegura Martínez.

Aquest dijous, les famílies havien de reunir-se per crear un grup d’afectats i estudiar una possible denúncia conjunta. “Tenim l’esperança que es pugui demostrar davant del jutge que és una ocupació organitzada i que se’ls hi pugui aplicar un desallotjament exprés, que preveu la llei”, diu Martínez.

Per la seva banda, els membres de la PAH de la Llagosta han denunciat aquest tipus d’ocupacions que consideren “indignes”. “Aquestes accions fan molt de mal als col·lectius que treballem per un habitatge digne”, apunta José Antonio Tudela, portaveu de la PAH a la Llagosta.

Al seu torn, l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, també ha lamentat la situació i considera que en matèria d’ocupacions “hi ha molta indefensió de l’administració pública” i ha assegurat que l’Ajuntament fa “molta feina de mediació amb els bancs per aconseguir lloguers socials. Hem aconseguit aturar gairebé tots els desnonaments per causes econòmiques”, diu Sierra.

Segons la darrera actualització del cens del Registre d’Habitatges buits de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, la Llagosta té 55 pisos buits propietat dels bancs. Amb la nova ordenança, que entrava en vigor l’1 de gener, l’Ajuntament podrà sancionar aquelles entitats que tinguin pisos buits fa més de dos anys sense posar-los a lloguer social.

Edicions locals