En marxa la Mostra de Carboneig de Cànoves

Aquest cap de setmana es prepararà una pila carbonera de 30.000 kg de llenya d’alzina que es convertirà en carbó

Societat

Cànoves i Samalús

La XIII Mostra de carboneig de Cànoves entra en la seva segona setmana, on es continuen fent els preparatius abans d’encendre la pilar carbonera. En aquesta pila s’elaborarà el carbó vegetal a l’estil artesanal que es feia abans al Massís del Montseny.

La mostra, a l’aire lliure, en el Camp de Sota la Rectoria, segueix a temps real el procés de carboneig que feien antigament els carboners a la muntanya i que era una de les principals activitats econòmiques del Montseny.

Ara, l’Associació el Sui de festes i tradicions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cànoves i Samalús i de la Diputació de Barcelona, ho fa cada 2 anys per transmetre el coneixement d’aquest ofici artesanal ja desaparegut. Prop de 200 persones fan de voluntàries en aquesta mostra.

De moment, el cap de setmana passat, els voluntaris de l’Associació El Sui de festes i tradicions van construir la cabana on dormiran els carboners per vigilar la pila carbonera durant el procés de combustió.

I durant la setmana, els primers escolars, de diversos cursos de primer i segon cicle de primària de l’Escola L’estelada, de Cànoves i Samalús, ja han visitat la mostra i ho faran més vegades per veure diversos moments del procés. Totes les escoles del Vallès Oriental poden fer una visita guiada gratuïta a la XIII Mostra de carboneig reservant dia i hora al telèfon 610 032 472 (whatsapp) o al correu [email protected]

Aquest divendres, 24 de febrer, i dissabte, dia 25, és el moment de triar la llenya, i, diumenge, dia 26, d’empilar-la, dos passos molt importants per preparar una pila carbonera de 30.000 kg de llenya d’alzina que es convertirà en carbó. La mostra s'allargarà fins al 26 de març.

Edicions locals