L'atur femení és tan elevat com el de l'any 2009, en plena crisi

La UGT presenta un informe sobre l'ocupació de les dones a la comarca

Economia

Granollers

L’atur femení al Vallès Oriental el 2016 era tan elevat com el de 2009, en plena crisi econòmica. Així ho verifica un informe sobre la situació de les dones al mercat de treball de la comarca que, amb motiu de la commemoració del 8 de març, dimarts presentava la UGT.

A més, ha crescut la diferència de contractacions d’homes i dones, i la diferència salarial és del 20%. Aquestes són només algunes de les dades que demostren que “tenim la igualtat com una matèria pendent”, deia Maribel Escartín, responsable d’Igualtat a la UGT.

Més disposades
L’autor de l’informe, Bernat Escudero, feia notar que actualment hi ha més dones en disposició de treballar –la població activa femenina ha augmentat de 79.800 a 88.623 dones en 8 anys–, de manera que la diferència entre homes i dones en la població activa ha passat a ser del 30% el 2008 a estabilitzar-se en el 10% en els darrers tres anys. “El problema és que hi ha més atur femení des que es diu que hi ha recuperació econòmica”, lamenta.

De fet, abans de la crisi la diferència entre l’atur masculí i femení també era molt elevat, del 30%. Les xifres de desocupació es van anar igualant a partir de 2009, quan els sectors més masculinitzats van patir més durament la crisi. De fet, per primera vegada, l’atur masculí va superar el femení; no perquè millori el femení sinó arran de la forta destrucció d’ocupació masculina.

“Ara, però, la lenta recuperació es nota en aquests sectors masculinitzats i la diferència entre homes i dones a l’atur és cada cop més gran”, explica Escudero. “Si se segueix aquesta tendència, tornarem a veure les desigualtats dels anys anteriors a la crisi”, alerta. Així, l’atur masculí ha disminuït, però el femení es manté com els pitjors anys de la crisi, amb una taxa a la comarca del 21,8%.

Compaginar feina i família
La dona que està dins el mercat laboral també té més dificultats que el homes. D’entrada, sovint pateix més la temporalitat en la contractació. Cada setembre els contractes formalitzats a indefinits entre ambdós sexes són molt similars en quantitat, però durant la resta de l’any no i la majoria són per a homes. De fet, cada cop la diferència és major i el 2016 a la comarca hi van haver 9.359 contractes indefinits a homes i 7.335 a dones.

A més, segons dades de l’Instituto de la Mujer, el 23,8% de les dones contractades el 2013 a Catalunya ho estan a temps parcial, mentre que en el cas dels homes el percentatge és el 7,9. De fet, el 98% de les persones contractades a temps parcial que declaraven estar-ho per necessitat de cura de familiars eren dones. “Els rols de gènere continues perjudicant les dones; el món empresarial discrimina, és difícil de fugir de l’imaginari d’un home que porta el sou principal i una dona que té cura dels familiars”, explica l’autor de l’informe.

En aquest sentit, Escartín recordava que les retallades en temes de dependència han afectat també més a les dones, “i han fet més difícil de compaginar la vida familiar i la feina. Cal trencar l’estereotip que és la dona qui ha de tenir cura”.

Escartín també feia notar com la taxa d’ocupació femenina cau més de 20 punts quan la dona està en parella i té fills i com, tot i estar molt més formades que els homes, les dones perceben un sou un 20% inferior.

Pla d’igualtat a les empreses
Una de les accions que la UGT proposa per combatre la desigualtat és que les empreses elaborin i apliquin un pla d’igualtat. Precisament, dimarts el sindicat farà una formació als seus delegats en aquest sentit. A més, reclamen l’equiparació dels permisos parentals, i fer un pas enrere amb la reforma laboral.

Edicions locals