Tortell Poltrona és l'encarregat d'encendre la pila carbonera a la Mostra de Carboneig de Cànoves

El carbó sortirà de la pila els pròxims 25 i 26 de març

Societat

Cànoves i Samalús

El pallasso de Sant Esteve de Palautordera, fundador del Circ Cric i de Pallassos Sense Fronteres, Tortell Poltrona, va ser el personatge convidat aquest any per l’Associació El Sui, organitzadora de la mostra, per encendre la pila carbonera, l’element central de l’exposició, on amb una combustió acurada, la llenya d’alzina es convertirà en carbó.

L’encesa de la carbonera era un dels actes més esperats perquè els carboners i els seus ajudants feia dues setmanes que construïen la cabana per dormir i la pila carbonera de 30.000 kg de llenya d’alzina. La Mostra de Carboneig serveix per mostrar, en temps real, com s’elaborava antigament el carbó vegetal, que va ser una de les principals actvitats econòmiques del Montseny fins a l’arribada dels combustibles fòssils.

L’acte, aquest cap de setmana, va comptar, a més d'amb Tortell Poltrona, amb les actuacions de Batucal'ollla, els Gegants Na Georgina i Quico i del grup Nicapnipeus.

Els escolars del Vallès Oriental poden visitar la carboner en grup concertant dia i hora. De moment, l’Escola l’Estelada, de Cànoves, ja hi ha fet diverses visites, gràcies a la proximitat, per poder serguir tot el procés.

Fins als dies 25 i 26 de març, en què es traurà el carbó de la pila, l’organització ha preparat activitats obertes a tothom, com ara una ruta de carboners o una exhibició de tallada de troncs.

La 13a Mostra de Carboneig de Cànoves compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cànoves i Samalús i de la Diputació de Barcelona.

Edicions locals