Els vehicles de més de 20 anys no podran circular a partir del 2019

El Baix Vallès i Granollers són considerades zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric

Els vehicles de més de 20 anys no podran circular per l’àrea de Barcelona a partir del 2019, una mesura que inclou Granollers i els municipis del Baix Vallès. Aquest és un dels acords més notables assolits entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona, les entitats del transport i fins a 40 municipis de l’entorn de Barcelona en el marc del pla de millora de la qualitat de l’aire presentat aquest dilluns a la capital catalana.

L’objectiu és reduir un 10% en 5 anys les emissions contaminants associades al trànsit viari, i un 30% en 15 anys. Per això es prohibirà a partir de 2019 la circulació de dilluns a divendres dels vehicles més contaminants, una mesura que ja s’aplicarà aquest mateix any durant els episodis puntuals d'alta contaminació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat els acords per "regular, limitar i prohibir" l'accés d'aquests vehicles a la zona protegida coneguda com a Àmbit-40 –perquè inclou 40 municipis–, i ha indicat que “la mala qualitat de l'aire que respirem és un problema que ens interpel·la a prendre decisions dràstiques per tenir resultats tangibles". La idea és que "circulin menys cotxes i que els que ho facin siguin més nets", ha assegurat, i per fer-ho possible ha indicat que el control de la mesura es farà mitjançant càmeres que llegeixin les matrícules.

A partir del 2020, a més, també es limitarà l'entrada a Barcelona i a les rondes als vehicles que no disposin de l’etiqueta ambiental de la DGT.

Aquesta mesura anirà en paral·lel a la promoció del transport públic. En aquest sentit es preveuen canvis en els horaris dels funcionaris per repartir i esglaonar la mobilitat, crear una targeta verda que doni dret a 3 anys de transport públic gratuït per a les persones que desballestin vehicles dièsel antics o bonificar la renovació del parc de vehicles entre d’altres.

Actualment es calcula que un 7% dels vehicles i un 16% de les furgonetes tenen més de 20 anys. En total, les mesures afectaran directament 4,3 milions de persones de 4 comarques de l'Àmbit-40: Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Edicions locals