Els Catarres guanyen el Premi Enderrock a millor artista en directe

El grup Roba Estesa va ser el triomfador de la nit de gala a l'Auditori de Girona amb quatre guardons

Cultura

Aiguafreda, la Garriga

Nit d'abraçades i retrobades entre músics del panorama musical català omplien el vestíbul de l'Auditori de Girona, dijous al vespre, que enguany servia d'escenari per l'entrega dels Premis Enderrock. Aquesta 19a edició, presentada pel duet del Teatre de Guerrilla i l'actriu Ivana Miño, va comptar amb actuacions en directe dels Amics de les Arts, Maria Arnal i Marcel Bagés, Gertrudis, Hora del Joglar, Blaumut, Miqui Puig i Sisa, que també va rebre el premi a millor disc de l'any per Malalts del cel

La gala va començar amb l'actuació a cappella de The Hanfris Quartet que va cantar, amb molt encert, una barreja de fragments de cançons de Sau, Antònia Font, Catarres, entre altres. El grup Roba Estesa va ser el triomfador de la nit i va pujar quatre vegades a l'escenari per recollir els premis a millor artista revelació pel públic i la crítica i millor disc i cançó de folk. 

Manel i Love of Lesbian van ser també protagonistes de la gala. Manel va rebre el premi a millor artista segons votació popular i millor disc de pop-rock segons la crítica. Love of Lesbian va guanyar el premi a millor artista de l'any segons la crítica i millor artista en llengua no catalana per votació popular. 

El moment més emotiu de la nit va ser quan el pianista Francesc Burrull va rebre per part de Josep M. Espinàs, el premi d'Honor.  Altres moments especials de la nit van ser quan Luís Gendrau, director del Grup Enderrock, va entregar el Premi a la Trajectòria a Maria del Mar Bonet pels "seus 50 anys de cançons trobades". Gendrau va obrir la nit amb un discurs clar i reivindicatiu sobre la necessitatde més "altaveus i mitjans" per fer arribar la música catalana. "Els músics no son els bufons de la cort, sinó el tresor més preuat per viure", va afegir. 

El premi Enderrock Estrella va ser pel promotor musical Gay Mercader, responsable de portar a Catalunya a grups com The Rolling Stones, o AC/DC. D'altra banda, Joan Pons (El petit de Cal Eril) va rebre el Premi Joan Trayter com a millor productor i arranjador musical. 

Els Catarres van guanyar el premi per votació popular a millor artista en directe. Per primera vegada, els premis de votació popular, que en aquesta edició han comptat amb més de 24.000 participants, s'anunciaven en directe.

Altres premiats per la crítica van ser  Belda & Sanjose (millor disc de folk per Càntut). Maika Makowski (millor disc en llengua no catalana per Chinook Wind), Quimi Portet (millor disc de cançó d'autor amb Ós bipolar), Marco Mezquida, Ernesto Aurignac i Ramon Prats (millordisc de jazz per MAP) i Qiartet Gerhard (millor disc de clàssica per Portait

Joan Dausà, Doctor Preats, Oques Grasses,m Judit Neddermann, Barcelona Gospel Messengers, La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Buhos, La Mirona i el Club Super 3 també van ser guardonats als premis de votació popular. 

La gala a la televisió
La Xarxa va enetre la gala en directe per a les televisions locals i pel canal 159 de la plataforma Movistar+. Dilluns (22 h) al Canal 33 s'emetrà la gala. 

Edicions locals