Montornès vol cobrar a les elèctriques l'ús de l'espai públic

El ple aprova una moció d'ERC que insta el govern municipal a estudiar la viabilitat de la taxa i la Generalitat i l'Estat a regular la qüestió

Societat

Montornès del Vallès

El ple de Montornès va aprovar una moció del grup municipal d’ERC per estudiar la possibilitat de crear una nova taxa que gravi l’ús de sòl públic que fan les grans distribuïdores elèctriques, de gas i d’hidrocarburs al municipi. La nova ordenança pot suposar, segons els primers càlculs, uns ingressos anuals per al municipi d’entre 12.000 i 15.000 euros, que anirien destinats a impulsar polítiques de lluita contra la pobresa energètica.

Concretament, l’Ajuntament vol impulsar aquesta taxa per tal que les grans companyies de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs compensin l’ús de sòl públic que fan al municipi, una ocupació de sòl calculada en prop de 3 km lineals a Montornès.

En cas de tirar endavant, Montornès seria el quart municipi de l’Estat que desenvoluparia aquesta ordenança, només per darrere d’Arteixo (A Coruña), Serradilla (Càceres) i Villalcampo (Zamora), municipis que recentment han vist avalada la seva taxa municipal per part del Tribunal Suprem davant les impugnacions de les companyies.

De fet, per evitar aquestes impugnacions, la moció aprovada al ple de Montornès també insta la Generalitat i el govern de l’Estat a regular aquesta qüestió d’una manera més general que doni seguretat jurídica a la mesura.

La proposta va aprovar-se amb els vots favorables d’ERC, ICV-EUiA i el PSC, que van valorar la possibilitat de tenir nous ingressos per al municipi, mentre que C’s, PP i PDECat es van abstenir en considerar que encara no hi ha prou estudis tècnics i legals sobre el tema i que la mesura no suposaria cap rebaixa per a la factura energètica dels consumidors. 

Edicions locals