Alumnes de l'Escola Pia de Granollers creen el primer simulador per a pràctiques de Bombers de la Generalitat

L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya ha signat avui un conveni de col·laboració amb el centre per desenvolupar el joc virtual d'intervenció en emergències

Societat

Granollers

Els futurs comandaments dels Bombers de la Generalitat podran fer pràctiques virtuals gràcies al Fireman Rescue, un joc virtual que ha estat desenvolupat pels alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de videojocs i oci digital d'Escola Pia Granollers i Escola Pia Balmes, a través de ViOD Games Studio. El videojoc simula escenaris diversos en què hauran de prendre decisions per controlar diferents situacions d’emergència com pot ser un incendi en un edifici, en un cotxe cremant a la via pública o altres tipus d’incendis o accidents en entorns urbans o del medi natural que tinguin afectació directe sobre persones i bens.

 
Avui, dijous, el conseller d’Interior i president de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Jordi Jané, i elmpresident de la Fundació Taleia de l'Escola Pia, Eduard Pini, rubricaven un acord de col·laboració per desenvolupar el videojoc, ideat per a l'ISPC, a través de l’Escola de Bombers i Protecció Civil (EBPC), i que és el primer simulador pràctic en línia del que disposen.

El joc virtual avalua l’eficàcia del bomber en la seva actuació i l’avisa de quines coses ha fet bé i quines malament. L’escenari inicial que s’ha desenvolupat té lloc a una ciutat amb tres nivells de dificultat. El primer és la crema un contenidor al carrer i l’incendi s’ha propagat a un cotxe que està proper; al nivell 2, s'hi suma l'incendi s’ha propagat al primer pis de l’edifici proper i hi ha una víctima dins de l’edifici que cal auxiliar, i al nivell 3, una situació del nivell 2 més que l’incendi s’ha propagat a la tercera planta del pis i no sabem si hi pot haver o no una víctima.

El joc es desenvolupa en primera persona. El protagonista és un bomber que té la capacitat de fer les tasques pel seu compte o delegar-les als bombers del seu equip de treball. Disposa de la mànega per treballar amb línia d’aigua, d’una maleta amb equips de primers auxilis, un equip de respiració autònoma (ERA) i una palanca. Aquests objectes els pots agafar, o no, depenent del que ell cregui que hagi de fer en funció de les circumstàncies que envoltin la situació d’emergència. Només en pot dur dos alhora, a part de l’ERA.

En els propers mesos també estarà disponible un mode multijugador de forma que varis alumnes puguin formar part d’un equip en un mateix incendi i hagin de col·laborar en la tasca d’extinció.  L’escenari serà generat de forma aleatòria de manera que cada cop que es “jugui” els incendis, les víctimes, els obstacles i dificultats i els recursos siguin diferents i imprevisibles, circumstàncies que donaran més realisme a la simulació.

Tota la informació de les decisions que pren el jugador, dels temps que triga en resoldre-les, etc... queden desades de forma que a posteriori es poden analitzar per tal de treure’n conclusions sobre els punts forts i no tant forts de l’aprenentatge dels alumnes.

Jané ha destacat la importància de posar la tecnologia al servei de les emergències, “amb aquestes aplicacions i els anomenats ‘Serious Games’, videojocs amb propòsits no lúdics contribuirem a crear coneixement i a millorar la societat”. “Ens permeten crear coneixement per donar una millor resposta quan hi ha situacions d’emergències i ajudaran a formar millor els professionals” ha insistit.

El conseller ha explicat que des de l’Escola de Bombers i Protecció Civil ha ajudat a donar continguts operatius perquè les situacions simulades siguin el més semblants possibles a la realitat. “Per fer aquestes simulacions es requereix tan talent científic com contribució operativa” ha dit.

Per la seva banda, Eduard Pini ha explicat que la signatura d’aquest conveni és molt important “perquè comença un camí de futur que donarà molt de fruit i el nostre país se’n beneficiarà”.

ViOD Games Studio
Neix el setembre de 2016 amb l’objectiu de facilitar als alumnes de Formació Professional de l’Escola Pia de Catalunya (Grau Superior Programació de Videojocs i Oci Digital, Grau Superior Animacions 3D jocs i entorns interactius) fer pràctiques en un entorn real, una empresa, i donar resposta a necessitats reals. Ho fan desenvolupant serious games que tinguin impacte directe en sectors troncals de la societat com són l’educació, la sanitat i els serveis al ciutadà.

Per poder superar el Cicle l’alumne ha de fer 317 hores de pràctiques en empreses del sector, pràctiques que alguns dels alumnes venen a fer a ViOD Games Studio. Al capdavant de l’empresa hi trobem a en Carles Bonet i l’Àlex Rios, enginyers informàtics especialitzats en Videojocs i Serious Games, professors de l’Escola Pia de Catalunya.

Edicions locals