Salut projecta la construcció d’un nou ambulatori al centre de la Llagosta

El futur edifici s'ubicarà a una part de l'actual aparcament que hi ha darrera de l'Ajuntament

Societat

La Llagosta

El Departament de Salut de la Generalitat ha confirmat a l’Ajuntament de la Llagosta que construirà un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) a la població per substituir l’ambulatori actual, situat al costat del Parc Popular i que pateix un greu problema de manca d’espai. L’edifici ocuparà una part dels terrenys situats darrere de l’Ajuntament, al costat del carrer de Jaume Balmes.

L’ambulatori nou tindrà una superfície de 1.700 metres quadrats repartits en una planta baixa i un primer pis, una superfícies que gairebé duplica els 950 metres quadrats de l’actual edifici.
Tal i com l’Ajuntament va expicar al març als grups municipals, per donar una solució a la manca d’espai del CAP hi havia dues opcions: ampliar l’ambulatori actual o construir un altre edifici darrere de l’Ajuntament i aquesta segona és la que ha generat un consens ampli.

“Amb l’ambulatori nou, hi haurà més espai i es podrà millorar molt el servei i l’atenció als usuaris. L’espai serà més confortable que l’actual, que té deficiències”, ha explicat l’alcalde, Óscar Sierra, que ha afegit que “la ubicació del CAP nou és la millor dins de les alternatives que teníem, és un lloc cèntric i de fàcil accés”. Per la seva part, la regidora de Salut Pública, Mireia Egea, ha remarcat que “gràcies a la tasca de l’actual equip de govern, tindrem un ambulatori nou”.

Ubicacions alternatives
Tècnics de la Generalitat de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona van visitar el municipi per veure els possibles emplaçaments de l’ambulatori nou de la nostra localitat. Durant la seva estada, van estar acompanyats per l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, i pel regidor d’Urbanisme, Raúl Valero.

Els tècnics de la Generalitat van visitar tres llocs, el Parc Popular, tot just al costat de l’actual Centre d’Atenció Primària de la Llagosta, la nau municipal que hi ha al número 17 del carrer de Sant Llorenç i l’aparcament situat darrere de l’edifici de l’Ajuntament de la plaça d’Antoni Baqué. Els terrenys de Can Xiquet, en els quals estava previst construir en un principi el nou ambulatori, van quedar descartats per la manca de desenvolupament urbanístic del sector.

Ara, l’Ajuntament haurà d’aprovar en un ple una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana per poder construir el CAP nou en els terrenys escollits. Després, la Generalitat haurà de donar el seu vistiplau definitiu a aquesta modificació. En una altra sessió plenària es procedirà a la cessió dels terrenys a la Generalitat i, a partir d’aleshores, es redactarà el projecte i després es licitaran i s’adjudicaran les obres.

L’Ajuntament demanarà a la Generalitat la cessió de l’edifici que ocupa l’ambulatori actual, al costat del Parc Popular, i que quedarà en desús quan es posi en marxa el CAP nou de la Llagosta. L’equip de govern vol que aquest edifici passi a ser un equipament municipal.

Instal·lacions insuficients
El Centre d’Atenció Primària de la Llagosta es va inaugurar fa gairebé 30 anys. Actualment, té assignada una població d’uns 14.500 usuaris i té una plantilla de 30 persones. Les instal·lacions actuals d’atenció primària pateixen una sobreocupació que, segons els professionals, fa que siguin insuficients per donar un servei de qualitat.

D’altra banda, l’equip d’atenció primària de la Llagosta ha estat distingit com un dels millors equips de l’àrea sanitària Metroplitana Nord en l’última jornada de Benchmarking que el departament de Salut organitzava dimecres a Llinars del Vallès.

Edicions locals