Mollet, al servei dels titelles

L'11a edició de la Mostra Internacional de Titelles (MITMO) arrenca aquest divendres als carrers i places de la ciutat

Cultura

La Mostra Internacional de Titelles (MITMO), organitzada per la companyia de titelles de Mollet Galiot Teatre i l'Ajuntament, es posa en marxa aquest divendres a sis espais del centre de la ciutat fins al diumenge. En tres dies, el festival viurà més de 73 representacions de 17 companyies de Catalunya, Espanya, França i Itàlia. A banda de l'augment de companyies foranes, la MITMO també arribarà a més espais escènics i inclourà més tècniques de manipulació de titelles.
Consulteu tota la programació de la mostra al document adjunt

Per primera vegada en la història de la MITMO, l’espectador podrà veure petites històries en miniatura a través d’un forat. Si hi para atenció, hi podrà descobrir “el món màgic del professor Lambe”, un univers misteriós al qual només s’hi podrà accedir a través de la caixa victoriana dels Germans Lambe, néts del mestre Edmund Percival Lambe.
Sota el segell de la Cia. Encaixats de Mont-Roig del Camp, autora de l’espectacle El petit gran món dels germans Lambe, la MITMO ha decidit introduir aquest any el teatre d’animació Lambe-Lambe, una tècnica molt popular a Amèrica Llatina –va néixer al Brasil el 1989 de la mà de dos titellaires de Bahia– que es caracteritza, justament, perquè la dramatització es desenvolupa a dins d’una caixa escènica en poc més de tres minuts. Es considera que és “una de les manifestacions que constitueixen el teatre de titelles contemporani, perquè hi apareixen diversos elements artístics que produeixen una ruptura amb l’ús tradicional de titelles”, apunten Joan Vicent Quiles i Joan Reverté de la Cia. Encaixats.

Una altra novetat afegida és que l’espectacle es farà a la plaça d’Europa, que després d’alguns anys sense fer-ho, tornarà a fer d’escenari de la Mostra. En aquest espai, que Galiot i l’Ajuntament consideren idoni per a petit format “pel recolliment i la intimitat que aporta”, també s’hi instal·larà la carpa Món Titella, una producció de la companyia molletana estrenada l’any passat perquè el públic pugui mirar, tocar i remenar, d’entre 31 caixes i finestres, més de 30 titelles d’arreu del planeta i una quinzena més construïdes amb fusta reciclada.

Música, mestre
Un dels punts forts d’aquesta MITMO és que el públic podrà gaudir dels titelles amb música en viu i en directe. Tres de les companyies convidades carregaran els seus instruments fins a Mollet i mouran els putxinel·lis al ritme de melodies pròpies, una aposta d’aquest any per dotar d’un punt en comú els espectacles de carrer d’aquest any. D’entre aquests, la producció més original és la dels tarragonins Bigolis Teatre i el seu xou itinerant Pete & Pat (at the piano pupp). Dos elegants ciclistes pedalen un tàndem que empeny un pianoman que va tocant animades melodies. El piano, però, és un teatret de titelles. Des de Fiac, França, arriben Pelele Marionnettes amb Au bout du fil, passarel·la d’una acolorida desfilada de personatges del circ tradicional en què els titelles s’atreveixen amb les acrobàcies més agosarades. Uns altres que ja tenen l’instrumentari ben afinat per a la MITMO són Alauda Teatro, de Burgos, que venen l’espectacle Cristóbal Purchinela. El titella protagonista, en Cristóbal, haurà de fer front a cop de garrot als seus fantasmes quotidians sobre els enigmes que atrapen l’home, el mal i la mort.

Guinyol i putxinel·li, les carpes de la MITMO
Des de fa algunes edicions de la MITMO, el parc de les Pruneres s’ha consolidat com a l’espai carpes, l’únic punt del recorregut on els espectacles tenen lloc sota els tendals de petits envelats. Tot i així, fins ara eren les mateixes companyies les que muntaven la seva pròpia carpa. A partir d’aquesta edició, però, la Mostra hi plantarà la carpa Putxinel·li i la carpa Guinyol, totes dues a disposició dels espectacles de petit format Piccolo Circo de Hilo i Canelo Show.  La primera proposta mostrarà la personal història de l’única marioneta que ha sobreviscut a un circ desaparegut per un sortilegi. La petita titella hi deambularà amb fantasia, transformant les ocupacions més avorrides en meravellosos jocs i danses. Canelo Show és el projecte de Ferran Costa, titellaire sorgit del cèlebre Taller de Marionetas de Pepe Otal de Barcelona. En Canelo és un gos que, acompanyat del seu amo, viurà una entranyable comèdia surrealista i musical.

La Marineta i La Fiveller acullen les versions de tres grans clàssics per a menuts
Enguany, les produccions de sala per a públic familiar, al Centre Cultural La Marineta i a la Sala Fiveller, tindran tres contes clàssics infantils com a protagonistes. Tant dissabte com diumenge –la Sala Fiveller obrirà els dos dies per primera vegada–, els més menuts podran veure la rèplica titellaire de Les set cabretes, Els tres porquets i La rateta presumida. La veterana companyia murciana Teatro Los claveles portarà a La Marineta l’enginyosa Los siete cabritillos, una història explicada amb fusta, tela i corda que enamorarà petits i grans. Pel mateix escenari hi passarà la Cia. Veus Veus amb La rateta presumida, on els titelles de taula mostraran la història que tots ja coneixem des d’una original perspectiva. A la Fiveller hi faran parada Los tres cerditos, dels aragonesos Teatro Arbolé. La canalla podrà viure de ben a prop les aventures dels germans garrins Tocinete, i Cochinillo i Gorrinico. El Llop, com sempre, hi treurà el cap.

Titelles de guant i de taula a Prat de la Riba
El punt més cèntric de la Mostra, la plaça Prat de la Riba, tornarà a acollir l’entarimat per a les produccions amb l’escenografia més gran. A banda de la musical Au bout du fil, a la plaça empedrada també s’hi podrà veure Filumí, caçador de mosquits i Corre, payasa, corre. La primera obra té com a protagonista en Filumí, un ratpenat lleig com un pecat però que presumeix de ser el millor caçador de mosquits. L’animal, que sovint és confós amb un vampir, un dia coneix una òliba blanca de qui aviat es farà amic. Plegats, en Filumí i l’au ajudaran unes precioses papallones blaves que viuen amenaçades per uns temibles mosquits...tigre!. Amb aquesta peça, laCia. La Closca dóna vida a un nou titella del món de la fauna, la seva especialitat. Des del 1996, cargols, peixos o formigues en forma de titella de guant han fet les delícies dels més menuts amants de la natura. Corre, payasa, corre, en canvi, situa l’acció a plena ciutat. Allí, la jove pallassa i el seu esquadró de peluixos abandonats hauran d’aprendre a sobreviure als perills de l’urbs: camions de les escombraries que els volen trinxar i, el que és encara més trist, nens tancats a casa jugant a videojocs que no en volen saber res, de joguines. Aquesta metàfora contemporània forma part del repertori dels bascos Panta Rhei, una petita productora de Vitoria amb més de 25 anys de trajectòria.

Cercavila popular de titelles Guinyol Didó
La comèdia clàssica de guinyol també tindrà representació a la MITMO de la mà de la seva màxim exponent a Catalunya, la companyia de Vilanova i la Geltrú Titelles Guinyol Didó. El seu creador és Ramon Sánchez, deixeble del cèlebre matrimoni titellaire format per Ezequiel Vigués Didó i Teresa Riera, de qui va agafar el relleu titellaire ara fa sis dècades.A Mollet, Sánchez ha decidit muntar una autèntica cercavila de festa major en miniatura, amb tots els elements de la cultura popular catalana: foc, gegants, diables, gralles i molts música. Es tracta de l’espectacle El botí de Martinet, que, a banda de la part festiva, també explica la història d’un jove innocent a qui uns personatges cobdiciosos enganyen per apropiar-se d’un sac ple de diners que ha d’anar a parar a l’alcalde.

Ombres que semblen un cinema en viu
Com l’any passat, aquesta edició també hi haurà teatre d’ombres xineses a la plaça Catalunya. Enguany, darrere la pantalla s’hi amagaran els personatges d’El flautista d’Hamelín, de la companyia catalanaOlveira Salcedo, especialista en aquesta tècnica que fa que les figures semblin dibuixos animats de cinema. La seva versió, però, insisteix encara més en la decadència de la societat.

La MITMO també conscienciarà sobre el reciclatge de residus
La mascota de la MITMO, el Mollet Mullat, enguany ha volgut convidar uns personatges molt especials a la cercavila de diumenge al matí, els titelles gegants articulats de La Residual, de La Garriga. El vallesà Toni Vila, president del projecte, és un dels pioners a Catalunya de l’educació ambiental a través de la imaginació i la creativitat. Al va crear La Residual, una peculiar companyia d’espectacles relacionats amb el medi ambient i on els els objectes escènics estan fets amb materials reciclats. Cavalls, equilibristes, titelles, músics, etc. –tots ells de grans dimensions i fets amb deixalles– acompanyaran el peix blau inflable des del parc de Les Pruneres fins a la plaça Prat de la Riba.
Edicions locals