Santa Maria de Martorelles vol implantar la recollida de residus porta a porta

El sistema, que està en estudi, implicaria la recollida a domicili de les fraccions orgànica i de rebuig

Societat

Santa Maria de Martorelles

L’equip de govern de Santa Maria vol implantar un nou sistema de gestió de residus al municipi que inclou la recollida d’escombraries porta a porta. En concret, les fraccions que es recollirien a cada domicili serien l’orgànica i la de rebuig, un sistema que implicaria la desaparició dels contenidors marrons (orgànica) i verds (rebuig) de la via pública. En canvi es mantindria la recollida selectiva amb contenidors de la resta de fraccions (vidre, plàstic i paper).

Tot i que el sistema està encara en estudi –de fet s’ha creat un grup de treball obert a la ciutadania– la recollida porta a porta implicaria uns horaris i dies estipulats (es preveu que puguin ser quatre dies a la setmana) perquè els veïns puguin treure a la porta de casa tant la bossa d’orgànic com la de rebuig.

El govern d’ICV-EUiA vol, així, fer un pas endavant pel que fa al tant per cent de residus que es reciclen a la població. “Quan es va implantar la recollida de fracció orgànica de manera selectiva el 2009 es va fer un salt però ja fa un temps que no es veu una progressió”, explica Olívia Mones, regidora de Medi Ambient.

Mones afirma que amb el porta a porta es podrà incrementar el reciclatge i rebaixar així el cost que l’Ajuntament ha de pagar pel cànon que la Generalitat aplica als residus sense reciclar que van a l’abocador: 19,1 euros per tona el 2015, un preu que s’encarirà i que passarà a 30 euros/tona aquest 2017 i 47,1/tona, el 2020.

El govern vol implantar el sistema “el més aviat possible” però assegura que ho farà “donant tota la informació a la població”, diu la regidora. “Serà un canvi i els veïns hauran de fer un esforç però intentarem posar totes les facilitats”, apunta Mones, qui conclou que “el fet de no reciclar cada cop estarà més penalitzat, així que és un benefici per al poble”.

Edicions locals