La UGT denuncia “l’explotació” dels treballadors de les empreses multiserveis

El Vallès Oriental compta amb un total de 299 persones registrades

Òscar Riu, secretari comarcal de la UGT del Vallès Oriental; Vicenç Albiol, tècnic assessor, i Afra Blanco, membre de la Comissió Permanent de la Regió Metropolitana de Barcelona – UGT de Catalunya, han donat a conèixer aquest matí els resultats d’un informe sobre les condicions laborals de les empreses multiserveis

El document analitza el paral·lelisme entre les dades relatives a l’acomiadament col·lectiu de persones treballadores de la Regió Metropolitana i les diferents comarques que la composen (Barcelona ciutat, Barcelonès Nord, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental), així com l’evolució de les empreses multiserveis en aquest territori.

Les dades que apareixen en l’informe provenen de l’Observatori d’Empresa i Ocupació del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, així com de l’Enquesta de Població (ACTIVA).

Les empreses multiserveis (EMS) són aquelles que ofereixen tots els serveis que les seves empreses clients els demanen. Un dels problemes que plantegen aquestes empreses rau en el fet que moltes d’elles, assenyalen des del sindicat, “regulen les condicions laborals mitjançant convenis propis d’empresa amb condicions laborals i sous mínims, evitant l’aplicació dels convenis col·lectius sectorials”.

Aquesta situació va empitjorar considerablement, ha assenyalat Albiol, “amb la posada en marxa l’any 2012 per part del PP de la reforma laboral en obrir la porta a l’ús massiu i abusiu de convenis d’empresa que apliquen el salari mínim interprofessional i l’Estatut dels Treballadors”. Per a Albiol, “això fa que actuïn en la majoria dels casos com a ETT, tot oferint un tracte desigual no justificat per a treballs en el mateix lloc”.

Aquesta situació és dona al Vallès, ha remarcat Albiol, en un moment en que l’atur se situa en 25.029 treballadors, “un fet que continua sent insostenible”.

Un total de 299 treballadors al Vallès Oriental
Segons UGT, dels 27.326 treballadors detectats d’empreses multiserveis a la Regió Metropolitana de Barcelona, 299 es troben registrats a la comarca del Vallès Oriental. Blanco considera que “tots aquests treballadors són explotats injustament”.

En percentatges, les dades estableixen que només l’1,94% de les persones treballadores en empreses multiserveis de la Regió Metropolitana de Barcelona es troben registrades a la comarca del Vallès Oriental. En quant a treballadors, la xifra se situa en el 0,92%. Segons l’estudi, “la proximitat de la comarca al Vallès Occidental i a Barcelona, fa que una part  important de les empreses registrades a ambdós territoris es nodreixen de treballadors del Vallès Oriental”.

A Catalunya es comptabilitzen un total de 969 empreses multiserveis, de les quals 25 (2,57%) estan registrades a la comarca. En relació al cinturó de Barcelona, aquest percentatge es xifra en un 6,42%.

Pel que fa al nombre de treballadors, les xifres vallesanes assenyalen que el 2,94% formen part del grup d’empreses multiserveis mitjanes; el 5,47% de les petites i el 7,84% de les microempreses.

Derogació de la reforma laboral del PP i campanya de denúncia
Per solucionar “la situació d’explotació que es dona en aquest sector”, des de la UGT demanen la derogació de la reforma laboral, l’augment substancial dels inspectors de treball, anul·lació dels convenis que emparen aquestes pràctiques i la necessitat de signar un acord marc entre sindicats, patronals i administració per regular l’externalització i subcontractació de serveis a tota l’administració pública. En aquest sentit, Albiol ha fet especial èmfasi en “les situacions irregulars que protagonitzen i permeten molts ajuntaments”.

Per posar fi a aquesta situació, UGT en marxa una campanya especial de conscienciació general que incidirà en la denúncia davant els jutjats de les situacions irregulars, presentació de mocions a les administracions locals perquè no contractin empreses multiserveis, i acció de protesta davant les empreses que utilitzin aquest sistema de contractació.

Edicions locals